Află tot ce trebuie despre acest sport și rezervă-ți un weekend pentru senzații tari.

Echipamentul, la control!

Ambarcațiunea folosită poate fi de mai multe feluri: caiac, canoe, plută, barcă (raft) și cataraft. Fiind un sport de aventură, este obligatoriu un anumit kit de echipament: costum și încălțăminte de neopren, cască de protecție, vestă de salvare.  

Costumul de neopren are trei mari calităţi: asigură plutire, protecţie termică şi protecţie mecanică. "Acesta, împreună cu vesta de salvare garantează flotabilitate totală participanţilor, reducând aproape la zero riscul de înec", spune Sabin Cornoiu, Director Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Gorj.

Pentru înaintare și menținerea direcției se folosesc vâslele și padelele, iar fiecare pasager participă activ. Toţi participanţii folosesc propria vâslă pentru a deplasa barca înainte, în zonele mai liniştite, în timp ce lopata-cârmă se foloseşte numai pentru a stabili direcţia.

Cât costă?

O cursă de rafting costă între 150 şi 250 lei, în funcție de lungimea traseului și de gradul de dificultate. Râurile pentru rafting sunt clasificate pe șase grade de dificultate, de la WW I la WW VI (termenul de WW  provenind de la whitewater). WW I reprezintă cel mai ușor nivel – cu apa lină ca un lac, la care te poate stropi cel mult coechipierul cu vâsla, iar WW VI este recomandat numai celor care practică raftingul profesionist. Pentru raftingul de agreement, nivelul maxim acceptat este WW IV.

La ce riscuri te supui 

Cele mai frecvente accidente întâlnite la rafting sunt generate de nerespectarea criteriilor de bază și duc la înec, traumatisme, plăgi. "Însă absolut toate riscurile se pot anula printr-un echipament individual de bună calitate, folosirea de ambarcațiuni corespunzătoare gradului de dificultate a râului, instructori pregătiți și buni cunoscători ai zonei", spune Sabin Cornoiu.

Trebuie să ții cont și de faptul că perioada ideală pentru rafting este aprilie – octombrie, când apele sunt ceva mai calde și gradele din termometre mai multe.

Unde faci rafting în România?

Cele mai cunoscute și folosite râuri de la noi sunt Jiu , Buzău, Cerna și Bistrița. Sunt folosite și o multitudine de râuri cu debit mai mic, dar acestea sunt accesibile doar primăvara, deoarece odată cu venirea verii nivelul apei scade sub limita minimă necesară.

Defileul Jiului, între Livezeni şi Bumbești Jiu, este zona în care raftingul  se poate face în cele mai bune condiţii din ţară și pentru o perioadă mai lungă decât în orice altă parte. În plus, ai acces rapid cu maşina, lungimea traseului acvatic este de peste 40 kilometri, ai cascade, săritori, meandre și viteză mare a apei, deci tot ce-ți trebuie pentru o cursă excepțională.