Tu o folosești ca tratament pentru organism ori cură de slăbire?

Detoxifierea este, de fapt, un proces pe care corpul nostru îl practică mereu, fără ca noi să îl conştientizăm neapărat. Fără el, nu am putea supravieţui. Principalele organe care se ocupă de asta sunt rinichiul şi ficatul şi, când vorbim despre detoxifiere, aşa cum este ea adusă în discuţie în general, vorbim, de fapt, despre a avea grijă de aceste organe – cât mai simplu şi cât mai natural.

Cea mai simplă metodă de a-ți menține sănătatea

Teoretic, ar trebui ca un regim de viaţă sănătos (a se citi normal), după cum spune dr. Corina Zugravu, nutriționist, să ne scape de orice grijă. „O alimentaţie cu grăsimi în limite normale, cu foarte puţine băuturi alcoolice (sau deloc), cu destui carbohidraţi şi proteine de calitate, o utilizare responsabilă a medicamentelor şi suplimentelor (care se iau numai atunci când este nevoie), evitarea fumatului – toate astea reduce aglomerarea de toxice în organism şi sufocarea mecanismelor normale de detoxifiere“, a explicat nutriționistul.

Cum şi când poţi scăpa de toxine

Este recomandat să nu exagerezi cu perioadele în care vrei să scapi de toxine şi nici să îţi modifici brutal regimul o dată la câteva săptămâni, deoarece organismul nu va mai reacționa bine la dietele pe care le plănuieşti. Însă, „este OK ca o dată la trei-patru luni să urmăm un scurt regim din sucuri de fructe și legume crude (mai ales din cele intens colorate, bogate în antioxidanți) şi suplimente bogate în fibre, în special cele solubile“, a precizat dr. Zugravu. Odată la două trei zile, poți face o minicurățenie în dieta ta: mănâncă produse nepreparate, nu consuma mai mult de 1.000 de calorii și bea cei minimum doi litri de apă, care îți ajută rinichii să funcționeze mai bine.

Alimente pentru o detoxifiere continuă şi sănătoasă

Cele mai bune alimente care îţi ajută ficatul şi rinichii sunt avocado, lămâia (eventual consumată dimineaţa, cu apă caldă), varza, broccoliul, sfecla, grepfrutul sau lintea. Le poţi combina în diferite moduri şi, cu puţină imaginaţie, îţi vor ieşi salate sau sucuri absolut delicioase!