Nu mai există dubii: dentistul tău a avut tot timpul dreptate. Dar motivele pentru care îl aprobăm sunt mai multe decât crezi.

S-ar putea să nu îți sculpteze corpul la fel de bine ca un antrenament cu kettlebell și nici să nu îți curețe organismul ca un regim detoxifiant, dar s-ar putea ca folosirea aței dentare să fie cel mai bun lucru pe care îl faci zilnic pentru corpul tău. Motivul? În cadrul unui studiu al departamentului de stomatologie de la Universitatea din Alabama s-a descoperit că o infecție dentară te poate îngrășa.

Cercetările în domeniu corelează de mult timp o bună igienă bucală cu sănătatea organismului și susțin că folosirea regulată a aței dentare reduce riscul de diabet, artrită și multe tipuri de inflamații. Însă, în urma noilor cercetări, cu experimente făcute pe animale, s-a observat că există legături între afecțiuni ale gingiilor și obezitate. "Dacă există infecții și inflamații la nivelul cavității bucale, animalele sunt mai predispuse să devină obeze. După ce sunt tratate, ele pierd semnificativ din greutate", explică Nicolaas Geurs, coordonatorul studiului.

În România, aproximativ 80% dintre oameni au probleme dentare, care includ cariile, problemele gingivale sau diverse infecții, conform unui studiu efectuat de GSK.

Protejează-ți dantura și... corpul

"Ața dentara este un mijloc suplimentar de curățare absolut necesar, mai ales în cazul dinților înghesuiți, acolo unde periuța nu poate pătrunde", spune dr. Alexandra Mircea, medic stomatolog. Gândește-te că gura ta este ca un mediu de trecere pentru bacterii, de la exterior către corpul tău. Vrei ca aceste bacterii să ajungă în corpul tău și să producă inflamații? Nu. Atunci cu siguranță nu le vrei nici între dinți.
În afară de tradiționala periuță de dinți sau ață dentară, "există și dușul bucal, care completează periajul", adaugă dr. Mircea. Nu uita nici de detartaj, pentru că, explică specialistul, "nu atacă smalțul, așa cum mulți au impresia, ci pur și simplu îndepartează depunerile pe smalț, lăsându-l curat și lustruit".