În funcţie de obiectivele tale și de condiţia fizică actuală, selectarea greutăţilor poate fi un lucru destul de uşor. Trebuie doar să ții cont de câțiva pași.

De alegerea potrivită depind dezvoltarea forţei şi evitarea accidentărilor. Când îţi alegi greutăţile pentru antrenament, trebuie să iei în calcul exerciţiile pe care le vei face, precum şi muşchii solicitaţi prin efectuarea respectivelor exerciţii. Evident, vei avea nevoie de greutăţi diferite pentru exerciţiile care vizează muşchii picioarelor faţă de cele pentru braţe. Dar, mai mult decât atât, ține cont de următoarele indicații:

Începe cu propria greutate (bodyweight training). Astfel, vei face exerciții de bază, simple, dar eficiente, fără risc mare de accidentări: flotări, genuflexiuni, fandări, abdomene, tracțiuni.

Treci la greutăţi "libere". Acestea sunt barele (cu sau fără discuri, în funcţie de nivelul de pregătire) şi ganterele. La început, este indicat să foloseşti o greutate care să îţi permită să efectuezi 3-4 seturi (în funcţie de grupa musculară lucrată), a câte 10-12 repetări fiecare. De asemenea, pentru începători este indicat ca antrenamentul cu greutăţi să se desfăşoare în circuit – este cea mai bună modalitate de a lucra simultan mai multe grupe musculare.

Perfecționează-te. Pentru hipertrofie, greutatea aleasă trebuie să îţi permită să efectuezi 6-8 repetări, iar dacă vrei să îți dezvolți rezistenţa musculară, numărul repetărilor poate varia între 10 și 15; pentru dezvoltarea forţei explozive, greutatea trebuie să îţi permită să efectuezi cel mult trei repetări.

Alexandru Ioniţă este antrenor personal la World Class Fitness Center America House.