Dansul aerobic este cea mai distractivă metodă de a arde caloriile. Mergi la o clasă de-a lui Per Markussen și te vei convinge de asta în fiecare minut.

În mod inexplicabil, momentul în care încep primele beat-uri ale piesei închide aproape orice legătură cu exteriorul și te ancorează într-o realitate prezentă – din acea clipă, preț de o oră, toate privirile sunt ațintite către un singur om, care îndrumă pașii de dans ai clasei. Muzica antrenantă, prezența tonică a instructorului și zâmbetele participanților transformă clasa, fără doar și poate, într-o terapie.

Per Markussen, unul dintre cei mai cunoscuți instructori internaționali, a venit în România în 2011 și de atunci se ocupă de o parte din orele de dans de la World Class (în America House și în Downtown). Clasele lui Per sunt diferite față de orice ai încercat. Săptămânal, indiferent de locație sau vremea de afară, te vei întâlni cu un nucleu format în timp. Toți au devenit pasionați de dans datorită lui Per, așa că nu își îngăduie să rateze vreo clasă. Dar grupul compact este de fiecare dată întregit de noi clienți se amestecă printre cei cu vechime.

Dansul aerobic, un mix interesant

Primele ore de dans dau participanților bătăi de cap. Mai experimentați sau dimpotrivă, pentru prima oară aflați la o clasă de acest gen, fiecare încearcă să urmeze coregrafia. Diferența dintre dansul aerobic predat în sală și dansul propriu-zis constă în faptul că primul se bazează pe mișcare continuă. "Dansul aerobic presupune menținerea constantă a pulsului ridicat. În mod normal, dansul nu este o mișcare constantă, ci implică porniri și opriri", explică Per. Pașilor tradiționali de aerobic (step-touch este unul dintre primii care se învață și presupune  mutarea greutății de pe un picior pe celălalt, în ritmul muzicii), li se adaugă cei preluați din alte stiluri de dans: chasse, pas de bourré (împrumutat din balet), mambo.

"Când am venit în România, oamenii nu știau foarte multe despre orele de dans aerobic. Am fost nevoit să trec de la nivelul extrem de avansat al clasei mele din Stockholm, la cel de bază al clasei de aici. 85% dintre persoanele care veneau la mine nu mai intraseră niciodată la o astfel de oră. După una dintre primele clase de dans, îmi amintesc cum au venit la mine câteva fete și mi-au spus: «Uau, nu credeam că o oră de dans poate fi atât de distractivă»."

Oricine poate să danseze

"Dacă au încredere în mine, îi voi învăța", spune Per convingător. "Dacă stai la bar și îți miști capul pe ritmurile muzicii, e tot mișcare, e tot dans. Dacă mergi la clase de zumba, e tot dans." Crede că nu e nevoie mereu de muzică pentru a dansa, că oricine poate dansa fără să asculte vreun ritm anume. Poți să te plimbi pe stradă și să dansezi în același timp, pentru că dansezi în ritmul tău. "Afirmația că nu poți dansa este bazată pe nesiguranță personală. Odată ce încerci, începi să-ți spui: «Nu este așa de rău precum mi-am închipuit»."