Dacă îţi place să cucereşti adâncimile, atunci nu trebuie să ratezi cele trei destinaţii propuse de Viorel Apetrei, instructor cu peste 800 de scufundări la activ.

Viorel a făcut prima scufundare în urmă cu cinci ani, în Egipt, la Marea Roşie. Acum este instructor certificat de PADI, nivelul de Master Trainer. "Cred că o scufundare bine făcută este senzaţia cea mai apropiată de imponderabilitate, de zbor. Fără efort, imagini marine fantastice rulează ca un film 6D, iar tu eşti în mijlocul acţiunii", povesteşte Viorel Apetrei.

Începător sau avansat în scuba diving, merită să încerci una dintre destinaţiile propuse (şi testate) de Viorel, pentru că, aşa cum zice şi el "nicio scufundare nu seamănă cu alta".

Marsa Alam, Egipt

Marea Roşie reprezintă o atracţie specială, un fel de Mecca pentru orice scafandru, datorită vizibilităţii maxime, de 30-40 de metri, şi a numeroaselor specii exotice: ţestoase imense, delfini şi dugong ("vacă de mare").

Marsa Alam, un oraş din sud-estul Egiptului, este o destinaţie potrivită atât începătorilor, cât şi celor avansaţi. Fii pregătit pentru întârzieri şi discrepanţe de program, deoarece acolo timpul e ceva relativ. Hotelurile sunt relativ izolate, fără prea multe opţiuni de ieşit în oraş, cluburi de noapte sau restaurante sofisticate.

Ce trebuie să ştii: Evită ieşirile târzii pe cont propriu sau vizitarea unor locuri cu potenţial de risc; MAE a emis repetate avertizări cu privire la riscurile de securitate personală. Dacă ai stomac sensibil, nu încerca toate condimentele sau sosurile locale.

Cum ajungi acolo: Zbor charter, de aproximativ trei ore, cu plecare din Bucureşti.

La ce să te aştepţi: Găseşti de la hoteluri de trei stele până la resorturi de cinci stele, all inclusive. Preţurile variază între 700 şi 1.700 euro pentru o săptămână, inclusiv diving.

Koh Tao, Thailanda

Această insulă din sudul Thailandei pare de poveste: peisaje minunate, plaje perfecte, mare caldă, mâncare picantă şi fructe proaspete. Mai mult decât atât, găseşti totul la preţuri accesibile.

În sezonul potrivit, scafandrii pot repera rechinul balenă, probabil cea mai dorită întâlnire din lista "must-see" a celor care fac scuba. Altfel, pe lângă sutele de specii tropicale, bancurile de baracude sunt ceva obişnuit, la fel ţestoasele, trigger fish şi peştele balon.

Ce trebuie să ştii: Deşi apa este caldă, poartă un costum lung, ceva mai gros, ca să te protejezi împotriva microparticulelor aflate în mişcare, împinse de curenţii puternici.

Cum ajungi acolo: Destul de greu, din păcate. Trebuie să zbori la Bangkok, cu schimb în Doha (sau Amsterdam, Paris etc.), apoi un zbor intern sau transport cu autocarul, plus catamaran de viteză pentru ultima etapă.

La ce să te aştepţi: Este o staţiune unde poţi merge cu buget foarte redus. Aşa că, dacă eşti în căutare de confort, ai doar câteva resorturi ceva mai dotate. Cheltuieli pentru o săptămână ajung la cel mult 900 euro, cu diving inclus.

Atoll Lhaviyani (Kuredu), Maldive

Această insulă din Maldive este unul dintre cele mai frumoase locuri în care poţi ajunge. Te aşteaptă plaje superbe, aproape pustii, cu vile private şi bungalowuri direct pe apă Dacă mergi pentru scuba, ai şanse mari să faci scufundări cu manta rays (diavolii de mare), delfini şi rechini de recif. Ai grijă doar la curenţii puternici: pot fi elementul perfect pentru drift diving sau provocarea celor care nu sunt în cea mai bună formă fizică.

Ce trebuie să ştii: Alege cu grijă perioadă în care pleci, deoarece sunt multe sezoane ploioase sau uscate.

Cum ajungi acolo: Zborul cu plecare din Bucureşti durează între 16 şi 20 de ore. Destinaţia este Malé (cu escală în Doha, Amsterdam, Paris sau Viena), apoi continui cu hidroavionul.

La ce să te aştepţi: Zona este destul de luxoasă, cu turişti din Germania, Anglia, Franţa, China. Dacă vrei să mergi acolo, pregăteşte-ţi un buget de 2.500-3.000 euro pentru o săptămână, all inclusive.

Foto: maldivestravellers.wordpress.com