Aparatul ortodontic sau aparatul dentar este o soluție eficientă pentru tratarea și corectarea danturii. Dar ce face, mai exact, aparatul dentar?

La copii, în perioada de creștere, poate corecta creşterea maxilarelor pentru a permite dinților să erupă în poziție normală, repoziționează maxilarele, atunci când mandibula se află prea în spate sau prea în față și îndreaptă dinții. Spre deosebire de tratamentele adulţilor, care se adresează strict dinţilor, tratamentele ortodontice la copii permit si dirijarea creşterii oaselor maxilare.

Ce fel de aparate dentare există?

Exista două feluri de aparate dentare – mobile și fixe. Există multiple diferențe între aceste două tipuri, principala fiind că aparatele dentare mobile sunt destinate in special copiilor, iar la adulti permit corectii minore, fiind rezervate cazurilor foarte usoare. O altă diferență între cele două este că aparatul mobil poate fi scos in timpul meselor si pentru igienizare.

Aparatele dentare pot fi produse din diferite materiale, iar prețul lor variază în funcție de acest aspect.

Aparatul dentar metalic este cel mai utilizat dintre toate modelele existente, brackeții sunt din metal însă el poate fi personalizat. Brackeții pot fi realizați în auriu sau argintiu iar elasticele pot fi colorate pentru un design mai atrăgător. Acest tip de aparat dentar este si cel mai eficient.

Aparatul dentar ceramic este diferit fața de cel metalic prin faptul că brackeții sunt realizați din material ceramic de culoarea dinților. Din acest motiv, el este adesea preferatul celor care doresc un aparat dentar discret, dar nu exagerat de scump.

Aparatul dentar din safir este aproape invizibil, confecționat dintr-un cristal artificial – safirul. Se așează impecabil pe dinți și este foarte discret.

Aparatul dentar lingual este total invizibil deoarece se aplică pe spatele dinților. El nu se vede deloc deoarece este lipit de fețele linguale ale dinților.

Perioada de purtare a aparatului dentar diferă pentru fiecare caz în parte, dar în medie se estimează o durată a tratamentului între 1,5-2 ani.

Aparatul dentar impune mai multe reguli alimentare și de igienă pe durata tratamentului ortodontic.

• consumă alimente moi;

• taie alimentele în bucăți mici;

• mestecă încet și cu atenție;

• evită cât poți de mult alimentele lipicioase sau caramelizate (bomboane, caramele etc.);

• evită dulciurile și bauturile acidulate sau sucul de fructe (erodează dinții);

• evită ori mestecă atent alimente tari precum nuci, migdale, alimente crocante etc., care pot sparge brackeții;

• periază dinții mai des, de cel puțin 3 ori pe zi, timp de cel puțin 2-3 minute;

• folosește o periuță ortodontică, cu peri moi, blândă cu gingiile sensibile și cu dantura;

• nu peria viguros dinții, pentru a nu desprinde aparatul;

• ața dentară e importantă; ajută la îndepărtarea resturilor alimentare prinse între dinți și brackeți.

 

Dr. Andrei Iacob 
Director Asociat Clinica Trident,
Medic specialist ortodontie si ortopedie dento-facială

Vrei o programare sau mai ai intrebari?
Nu ezita să ne contactezi: 031.005.09.21
www.clinicatrident.ro