Totul despre teatru, film, munca din spatele scenei, pasiuni și relaxare – Ana este o poveste savuroasă pe care merită să o citești.

"Ne-am distrat teribil la ședința foto", mi-a zis după ce-a petrecut o zi în sala de fitness împreună cu redactorul-șef Sorina Fredholm și cu fotograful Vali Bărbulescu. A stat cu ușurință în inelele de gimnastică, a sărit pe plyo boxuri și a făcut tracțiuni la bară cu o energie pe care nu știa că o are (vezi mai multe în galeria foto). "M-am surprins pe mine cu rezerve de forță pe care le credeam epuizate", spune. "Am improvizat, ne-am bucurat de rezultate, a fost una dintre cele mai plăcute ședințe foto de-ale mele."

Ana e obișnuită cu stilul ăsta de viață. Adevărul este că-i place să muncească și e extrem de fericită când îi iese un rol ca la carte. Când ne-am întâlnit pentru prima dată, era plină de emoții. Se întorcea de la o clasă de condus motocicleta și i se părea o experiență "fabuloasă". "Mă simt excelent, pentru că am început să-i simt puterea, să-l învăț, am trecut de hâcurile de la început", spune ea. Cu o zi înainte de interviu, a căzut de pe motocicletă și a rămas cu vânătăi pe piciorul drept. "Aveam un motor destul de puternic și nervos la accelerare", spune, dar așa se întâmplă când trebuie să înveți lucruri complicate într-o perioadă foarte scurtă de timp.

O copilărie cu mult sport

Norocul Anei este că le prinde ușor și rapid. De mică, mama ei, scenografă de profesie, a dat-o la balet, karate, înot, schi și tenis. "A considerat că trebuie să știu de toate", râde actrița de 29 de ani.

Baletul i-a plăcut la nebunie. L-a făcut doar doi-trei ani și nu mai știe de ce s-a oprit, dar cea mai mare frustrare a ei – singura pe care o are, de altfel – este că nu a ajuns balerină. "Am un respect și o dragoste uriașe față de balerini, de corpurile și puterea lor", spune Ana. "Mă uit la ei ca vrăjită, jur, sunt ca niște supra-oameni pentru mine."

Cel mai bine s-a descurcat la karate și tenis. "Ce m-au învățat pe mine toate sporturile astea e un soi de rigoare și de seriozitate, de aia îmi încurajez toți prietenii care au copii să-i dea la sport. Îți dezvoltă simțul responsabilității", adaugă ea.

În permanentă mișcare

E fit printr-o combinație norocoasă de metabolism bun și activitate solicitantă continuă. Merge foarte mult pe jos, înoată, aleargă, iar când se duce la sală, nu lucrează cu greutăți, ci cu greutatea propriului corp. Face intervale și are o rezistență foarte bună cu care a rămas de la tenis. Îi plac exercițiile de acest tip, pentru că-i testează capacitatea cardiacă și respirația.

O singură dată s-a îngrășat de la 50 de kilograme la 57, în timpul unor filmări, iar atunci a cedat nervos. "Eram extrem de deprimată din cauza asta", își amintește. "Eu sunt un om hiperactiv și fac mereu foarte multe." Atunci se simțea de parcă ducea o greutate inutilă, care o încetinea. După ce-au încheiat filmările, Ana a slăbit natural, fără eforturi în plus. S-a întors, pur și simplu, la stilul ei de viață.

Echilibrul, garanția pentru succes

A început să mănânce sănătos, fără excese. "Eu nu cred în metode de a te frustra și n-am ținut în viața mea un regim", adaugă Ana. "Totuși, trebuie să ai bun-simț."E convinsă că orice carență pe care o impui organismului se răzbună, mai devreme sau mai târziu, pe tine. "Dacă mănânc azi bucățica mea de ciocolată, sunt OK. Dar trebuie să fie una, nu opt."

De asemenea, pentru Ana e foarte important ca mâncarea să fie de calitate. Nu se dă în vânt după carne, însă își ia necesarul de proteine din lactate și ouă. Îi plac peștele și fructele de mare și are o dependență acută de orez. "Sunt obsedată. Nu ar lipsi niciodată din frigiderul meu. Îmi place orezul gătit simplu, alb sau basmatic, cu chimen și curry", spune ea.

Ascultă-ți corpul, e mai deștept decât tine

Pentru ea, ca actriță, agilitatea corpului este foarte importantă. Fiecare mușchi, fiecare tendon, fiecare fibră care-o poate ajuta să facă cel mai subtil gest. "Corpul e întotdeauna mai inteligent decât noi. Te ajută sau te trădează, te minte îngrozitor și uneori poate să nu-ți iasă un rol sau o chestie, pentru că nu are atitudinea corectă. Sunt detalii mici care contează enorm", spune Ana, în timp ce-și mișcă brațele lungi și tonifiate.

S-a convins de acest lucru în timpul filmărilor pentru producția italiană Index 0, în regia lui Lorenzo Sportiello, unde a trebuit să aibă, pentru o scenă, o anumită postură a corpului – curbată, obosită, cu mișcări greoaie –, pe care a reușit să o obțină doar după ce-a cerut niște bocanci militari bărbătești cu două sau trei numere mai mari. "Brusc, mi-am schimbat mersul, poziția corpului, toată energia. Felul în care îmi târșâiam picioarele, pentru că-mi erau ăia mari m-a ajutat enorm."

Ori la spectacolul Ghilgameș, unde atunci când a văzut schelele din decor și s-a cățărat rapid pe ele. Așa cum face cu copacii copilăriei, de altfel, din parcul Tineretului, pe care îi mai escaladează și acum, la 29 de ani. "Mă urc cu tot cu tocuri, doar sunt copacii mei, i-am învățat pe de rost."

 

Povestea completă o poți citi în noua ediție W by World Class, pe care o găsești gratuit în toate cluburile World Class.

 

Concept & styling: Sorina Fredholm
Fotografii: Vali Bărbulescu
Makeup: Dana Petrina
Hairstyling: Camelia Negrea

Ținutele au fost asigurate de Collective, Adidas și Entrance