Fotograful preferat al vedetelor din România nu iubește doar camera, ci și pantofii de alergare. Descoperă povestea unui artist care se menține în formă parcurgând mii de kilometri.

Din 1994, atunci când i-a fost publicată prima fotografie, Alex Gâlmeanu a avut în fața aparatului mai toate numele importante din showbiz, a realizat pictoriale de modă pentru zeci de reviste glossy, a bifat campanii publicitare preamiate și a inițiat un proiect unic la noi, Muzeul de Fotografie. Am stat cu el de vorbă despre două vechi pasiuni: fotografia și alergatul.

Cum arată una dintre acele zile foarte ocupate din viața ta?
Fix așa cum te-ai aștepta! Include trezit cu noaptea în cap, culcat aproape a doua zi, multă muncă, mulți oameni în jur, dar și foarte multe momente plăcute. În domeniul fotografiei, zilele ocupate sunt cele mai frumoase.

Care-i cel mai fain lucru la jobul tău, acel lucru pentru care te-ai apuca din nou de fotografie?
Pentru mine e important că îmi dă un scop în viață, mă face să mă simt util. Asta cu utilitatea e un sentiment foarte plăcut. Fotografia în cazul meu a început ca pasiune și nu încetează să fie o pasiune în fiecare zi. Și e minunat să pot trăi din propriile pasiuni.

Care a fost cel mai riscant shooting la care ai participat?
Am stat agățat și atârnat în tot soiul de poziții, am fotografiat din elicopter și am avut un leu viu în studio!

Care a fost cea mai tare expoziție de fotografie pe care ai văzut-o?
Au fost multe frumoase. Îmi aduc aminde de o expoziție David Bowie pe care am văzut-o în Berlin. Îmi plac și expozițiile lui Ai Weiwei și nu prea lipsesc de la Bienalele din Veneția.

Fotografii pe care să îi urmărim pe Instagram…
Mario Testino și Terry Richardson.

Știu că ești pasionat de alergat. Care-i recordul tău?
4.663 de kilometri alergați în 840 de reprize, începând din mai 2007. Alerg de ceva mai mult timp, dar în 2007 mi-am cumpărat un sistem care contorizează toate informațiile. Am alergat pe patru continente, în multe zeci de orașe și regiuni, am alergat un maraton și încă două semi-maratoane.

Care a fost cel mai frumos loc în care ai alergat?
Au fost mai multe: Brooklyn Bridge, în jurul Casei Albe, în câteva orașe marocane (Essaouira, de exemplu), în Reykjavik.

Regulile pe care ți-ai fi dorit să ți le spună cineva atunci când te-ai apucat de alergat…
Am doar una: să fi aflat că e util să folosesc ciorapi speciali și încălțăminte performantă. În rest prefer să nu mă ghidez după reguli.

Mai multe despre Alex, dar în fotografii, găsești pe blogul lui, alex.ro.

Foto: Alex Gâlmeanu (autoportret)