Să scapi de barbă pare o treabă ușoară, dar nu iese întotdeauna fără iritații. Ține cont de șapte reguli și, anul acesta, te vei bucura de un bărbierit ca la carte.

Pregătește terenul

Pregătește terenul

1. Alternează dimineața cu seara
Cei mai mulți bărbați se ocupă de barba lor înainte să plece la serviciu, dar ce-ar fi dacă, din când în când, ai schimba acest obicei și te-ai bărbieri seara? 7-8 ore de repaus, pentru ca pielea să nu se frece de materialul cămășii, îi vor da timp să se calmeze.

2. Bărbierește-te la duș
Aburul va înmuia pielea și va deschide porii, ceea ce va face ca firele de păr să poată fi îndepărtate mai ușor. Poți folosi și un prosop mic, udat cu apă caldă, pe care să îl ții pe față câteva secunde, înainte să începi procesul. Încearcă și gelul de curățare Cleansing Shave de la Murad, 144 lei, creat special pentru a fi utilizat înainte de bărbierit, deoarece exfoliază pielea și o pregătește pentru lamele aparatului de ras.

Reguli de bună purtare

Reguli de bună purtare

3. Folosește instrumente old-school
Utilizează pămătuful. Pe lângă faptul că ajută la răspândirea uniformă pe față a cremei sau spumei de bărbierit, el ridică firele de păr și le pregătește pentru ca lama să treacă peste ele. Încearcă Wooden Shaving Brush de la The Body Shop, 62 lei.

4. Urmează întotdeauna sensul creșterii firului
Știm că rasul în sensul invers creșterii firelor pare mai rapid, dar nu te păcăli singur. Bărbieritul pe direcția creșterii te ferește de iritații și de creșterea ulterioară a firelor sub piele.

5. Fă mișcarea corectă
Rezervă-ți dimineața cinci minute în plus pentru întregul ritual de bărbierit. Mișcările rapide cresc pericolul apariției iritațiilor. În plus, evită marea greșeală pe care o fac cei mai mulți bărbați – presează aparatul de ras pe piele atunci când se rad. Gestul nu va spori eficiența aparatului, ci, dimpotrivă, va uza lamele mai repede și va răni pielea. Lasă aparatul să își facă datoria. Noi îți recomandăm Giltette Fusion Proglide, 47 lei, sau, dacă preferi varianta electrică, noul Waterflex de la Braun, 699 lei, care poate fi folosit cu apă și spumă sau gel.

6. Alege textura potrivită
Dacă ai pielea foarte uscată, ia în considerare gelurile, crema sau uleiul, acesta din urmă fiind opțiunea cea mai hrănitoare pentru piele. Îți recomandăm gelul de ras de la Avène, 50 lei, cu proprietăți calmante și anti-iritante. Cremele de bărbierit, mai hidratante decât gelurile și mai dense, conțin, de cele mai multe ori, glicerină, care hrănește pielea. Încearcă Maca Root Shave Cream, de la The Body Shop, 62 lei. Iar dacă te temi să folosești uleiul de ras, iată care sunt avantajele utilizării lui: datorită transparenței sale, permite un rezultat mult mai precis și conține mai mulți agenți de protejare a pielii. Vei observa că, după ce te clătești, pielea e încă hidratată. Încearcă uleiul de argan de la Moroccan Natural, din gama Manatude, 99 lei, cu un conținut mare de vitamine, minerale și aminoacizi.

Îngrijirea finală

Îngrijirea finală

7. Ferește-te de alcool
Folosește creme care calmează, hidratează fața și nu lucesc. Îți recomandăm aftershave-ul Linie M, de la Susanne Kaufmann, 198 lei, care are și efect de diminuare a primelor riduri, Pour Monsieur, de la Chanel, 224 lei, pentru o un parfum special sau balsamul Lipikar Baume AP, 69 lei, cu efect reparator.