Surprinzător, nu este supereroul mereu la îndemână în lupta cu bacteriile, ci mai degrabă un prieten fals. Îți spunem de ce și ce alternative ai.

Crește rata îmbolnăvirilor

Substanțele folosite în compoziția majorității produselor antibacteriene nu sunt tocmai bune. Principalul ingredient din aceste soluții de curățat este triclosanul, o substanță chimică folosită inițial controlat în spitale, ale cărei proprietăți au fost îndelung contestate. Studiile din domeniu au arătat că triclosanul favorizează dezvoltarea celulelor canceroase și poate afecta funcțiile glandelor. În SUA, dezbaterea referitoare la produsele de curățat antibacteriene este atât de aprinsă, încât autoritatea pentru sănătate publică le-a oferit producătorilor termen până în 2016 să demonstreze eficiența lor, altfel acestea ar urma să fie retrase din magazine.

De curând a apărut și teoria că, în timp, săpunul antibacterian duce la apariția unor bacterii rezistente la antibiotice. Deși nu a fost pe deplin validată, mai ales pentru că studiile sunt recente, iar efectul triclosanului se vede în timp, în experimentele de laborator efectuate s-a observat că bacteriile au tendința de a deveni mai rezistente în urma interacțiunii îndelungate cu substanța în cauză.

Dacă arunci un ochi asupra urmărilor pe care folosirea săpunurilor antibacteriene o are asupra mediului, aici lucrurile sunt mai clare. Pentru că stațiile de epurare a apei menajere nu se descurcă prea bine cu filtrarea chimicalelor, ele ajung să afecteze flora și fauna acvatice.

Soluții simple pentru sănătate

Atenție la tehnică. Produsele din ingrediente naturale sunt o soluție bună, dacă vrei să eviți folosirea celor antibacteriene. Însă, nu uita că tehnica de spălare este cea care elimină cel mai bine bacteriile. Medicii te sfătuiesc să îți speli mâinile pentru cel puțin 20 de secunde, având grijă să acoperi inclusiv zona dintre degete, cea din jurul unghiilor și încheieturile.

Optează pentru home-made. O altă variantă ar fi să îți pregătești singur o soluție de curățare. Una dintre rețetele eficiente include coajă de portocală și oțet, lăsate la macerat pentru două săptămâni. Lichidul rămas după strecurare poate fi folosit în locul produsele de curățenie.

Citește ingredientele. Dacă varianta home-made este prea complicată pentru tine, ai grijă ce alegi de pe rafturile magazinului. Urmărește ca pe eticheta săpunului tău să nu apară ingrediente precum triclosan, triclocarbon, clor, leșie sau amoniu.