Trei destinații scandinave și un peisaj care îți taie răsuflarea. Ți-am pregătit un ghid complet pentru o evadare pe care cu siguranță nu o vei uita.

Norvegia

Cu un peisaj natural de un dramatism care te lasă fără respirație, Norvegia este plină de sate de pescari și stânci care se ivesc peste fiorduri. Iar capitala Oslo are o viață culturală intensă, cu numeroase galerii de artă, dar și deschidere către activități outdoor, potrivită pentru drumeții prin pădurile de munte sau pentru plimbări cu barca.

Unde vezi aurora boreală
Cum mare parte din Norvegia este în interiorul Cercului Aractic, acesta este cel mai bun loc unde te poți bucura de acest fenomen unic. Teoretic, este vizibil de pe tot cuprinsul Norvegiei, însă cel mai bun loc e în partea de nord a țării sau în Insulele Svalbard. Perioada potrivită pentru a te bucura de spectacolul natural este între septembrie și martie.

Unde te cazezi
Cele mai căutate locuri de cazare sunt cabinele pentru pescari, iar dintre ele poți încerca Henningsvær Rorbuer, în zona Lofoten, unul dintre locurile de unde se vede cel mai bine aurora boreală pe întreg Globul. henningsvar-rorbuer.no

Finlanda

Faptul că Finlanda se laudă ca fiind locul de reședință al lui Moș Crăciun și că a dat lumii sauna ar trebui să fie motive suficiente să îți stârnească simțul de aventură. Însă nu se rezumă doar la asta. Țara cu cele mai multe insule și cu copaci cât vezi cu ochii este un adevărat tărâm de joacă pentru pasionații de sporturi, de la cele de apă, la schi, mountain biking sau cățărări.

Unde vezi aurora boreală
Cel mai bine este să mergi în zona de nord a Laponiei, unde fenomenul este vizibil în fiecare noapte fără nori, din septembrie până în martie. În sudul Finlandei, aurora boreală poate fi văzută doar 10-20 nopți pe an. Zona Utsjoki este probabil cea mai bună alegere din nordul Finlandei, atât din punct de vedere al costurilor, cât și al șanselor de a vedea aurora.

Unde te cazezi
Pentru o experiență extremă, există numeroase construcții din gheață care primesc oaspeți peste noapte. Un exemplu bun este resortul din zona Laponiei unde te poți caza într-un igloo de sticlă sau unul autentic de zăpadă. kakslauttanen.fi

Suedia

Aici vei găsi câte puțin din toate celelalte țări din peninsulă: coolness-ul urban din Copenhaga, măreția munților din Norvegia și peisajul finlandez. Stockholmul este plin de poduri care să te ducă spre multele sale insulițe de galerii de artă, castele și palate. Iar pentru a prinde gustul Suediei rurale, mergi în zona lacului Siljan, unde vei descoperi trasee foarte bine puse la punct pentru cycling și drumeții.

Unde vezi aurora boreală
Laponia suedeză e zona de unde poți vedea cel mai bine aurora în serile fără lună și cu cer senin, perioada de vârf fiind între orele 22:00 și 23:00. Parcul Național Abisko, cu un microclimat propriu datorită "găurii albastre" de deasupra lacului Torneträsk, care păstrează cerul limpede în fiecare seară, este punctul principal de unde poți observa fenomenul. Un alt loc potrivit este satul Porjus, la doar 60 de kilometri de Cercul Arctic, intrat în patrimoniul UNESCO.

Unde te cazezi
Fii curajos și încearcă primul hotel de gheață din lume, în satul Jukkasjärvi, o zonă căutată de vânătorii aurorei boreale. Vei beneficia inclusiv de tururi cu ghid în căutarea cerului în culori reci sau plimbări nocturne cu avionul pentru a arunca o privire mai de aproape. icehotel.com