O vizită la muzeu poate fi extrem de interesantă. Important e să alegi destinația potrivită.

Ce zici dacă într-un weekend îți rezervi o oră pentru o vizită în viitor? Nu, nu am inventat încă o mașină a timpului, dar îți propunem să ne însoțești într-o călătorie cu totul specială de-a lungul căreia vei vedea (cel mai probabil!) pentru prima oară mătase țesută din pânză de păianjen de Madagascar, țesături din fibră optică și haine fotocatalitice. Pe scurt: cele mai noi, inovatoare și interesante generații de textile. Sună de-a dreptul Sci-Fi, nu-i așa?! 

Destinația noastră: viitorul

Futurotextiles

O expoziţie complet nouă, realizată în decursul acestui an, Futurotextiles 3 aduce în prim plan tot ce înseamnă inovaţie în domeniul textilelor. O expoziție în care inovația atinge cote Sci-Fi și se îmbină cu arta și cu moda haute couture, o expoziție care asociază ştiinţa, tehnologia, designul, moda şi arta în jurul textilelor inovatoare și inteligente. "Practic, astăzi putem realiza ţesături din orice, de la pietricele de bazalt şi lapte, la pânză de păianjen. Am ajuns până în acel punct în care ţesem fibra optică, iar textilele tind să înlocuiască materiale precum lemnul sau metalul", spune Caroline David, curatoarea expoziției.

Invenții demne de romanele SF la București

Futurotextiles

Aflată la a treia ediție, Futurotextiles include cele mai noi descoperiri și pune accentul pe fibrele naturale și pe invenții demne de autorii de Sci-Fi. Printre exponatele prezente la București se numără un pulover care îți verifică permanent starea de sănătate, un altul care își schimbă culoarea în funcție de starea de spirit a persoanei care îl poartă, dantelă din rădăcini de căpșune ori cărți din fibră optică, mătase țesută din pânză de păianjen de Madagascar ori o rochie din celuloză care crește singură, fără cusături, produsă de bacteriile care duc la fermentarea vinului. Nu rata nici hainele fotocatalitice care resping moleculele nocive din aer, fragmentul de dantelă creată pentru rochia de mireasă a lui Kate Middleton sau bucățica de material din topul purtat de Michael Jackson în videoclipul Scream.

Futurotextiles poate fi vizitată până pe 17 noiembrie, la Muzeul Național de Istorie a României și la Universitatea de Arhitectură și Design Ion Mincu.

Adrese: Muzeul Național de Istorie a României (Calea Victoriei nr.12 / acces prin intrarea B - str. Poștei colț cu Stavropoleos) și Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu (str. Academiei nr. 18 -20).

Bilet: 8 lei (tarif normal), 4 lei (tarif redus pentru cei înscriși la Mediateca Institutului Francez, pe baza permisului de acces/împrumut)

Credit foto: Adi Bulboacă