Urmează să fii mamă și ți-e teamă că nu vei ști cum să ai grijă de copilul tău? La cursurile de puericultură înveți cum să te descurci cu brio.

Momentele din timpul sarcinii și, mai ales, cele de după, pot fi destul de stresante: ce, cum, când trebuie să faci? Te preocupi suficient de copilul tău? Ai grijă așa cum ar trebui de el? Răspunsurile la toate aceste întrebări și la multe altele le găsești la cursurile de puericultură. Îți dăm câteva motive pentru care ar trebui să trăiești o astfel de experiență.

Înveți cum să ai grijă de tine și de bebeluș în timpul sarcinii

În primul rând, cursurile de puericultură încep din timpul sarcinii, așa că sunt locul perfect unde să descoperi ce ai voie să mănânci, ce să eviți, cum să ai grijă de sarcină.

Vei continua apoi cu informații despre cum să schimbi scutecele, cum să ții corect bebelușul, despre ritualul zilnic, despre alăptare și despre când o situație este cu adevărat urgentă. Practic, ai parte de simulările oricărei activități care va urma. Şi cel mai important este că vei învăţa totul de la cadre medicale.
De obicei, cea mai bună perioadă în care te poţi înscrie la cursuri este în a 24-a săptămână de sarcină, iar durata lor depinde de locul în care faci şi de pachetul ales.

Faci și puțină terapie

Desigur, ți se va părea că niciun sfat nu îţi este de ajuns și că, oricât de mult ai învăța, tot de paște pericolul de a o da în bară. Însă la cursurile acestea ai parte și de câteva trucuri prin care înveți să faci față din punct de vedere psihic la tot ceea ce te așteaptă. "Mi s-ar fi părut necesară o facultate care să pregătească, să te pună să repeți la orice oră din zi și noapte ce ai de făcut cu un bebeluș. Pe mine cursurile m-au ajutat să înţeleg şi cât de important este primul an de viață și cât de mult este influențat bebelușul de absolut orice faci. Așa că, pe lângă stângăcia pe care o simțeam era și presiunea de a încerca să îi creez mediul optim de dezvoltare", povestește Sorina Dăescu Topceanu (PR Manager, Madison Parfumery), proaspătă mamă care a încercat cursurile de puericultură.

Scapi de trac!

Cursurile sunt practic un antrenament ca să te obișnuiești cu responsabilitatea de mamă. Repetând anumite lucruri de mai multe ori, întâlnind și alte viitoare mămici și primind sfaturi de la specialiști, ajungi să îți controlezi mai ușor teama că nu te vei descurca. Așa că, în momentele de după naștere, când vei primi sfaturi de la toată lumea, tu vei avea deja o strategie de mămică învingătoare, care nu se sperie de un termometru și un scutec.

Unde mergi la curs?

Teoretic, poţi face aceste cursuri chiar la Spitalului Clinic de Obstetrica-Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sârbu", unde beneficiezi de ele gratuit, dacă urmează să naşti acolo. Le găseşti şi în clinicile Medicover, unde 12 ore costă 400 de lei (pentru cuplu), la Centrul 9 luni, unde pentru un curs de bază, de trei ore şi jumătate, plăteşti 170 de lei sau în multe alte locuri din Bucureşti, dar şi din ţară.