De peste 20 de ani se antrenează constant, pe terenul de fotbal, dar și în sală. De condiția fizică excelentă a lui Emilian Dolha sunt răspunzători, în egală măsură: dieta și regimul de viață fără excese, perseverența de la antrenamente și antrenorul personal.

În mod obișnuit, fostul portar de la Universitatea Cluj, Ema Dolha, cum îi spun prietenii, merge la sală de două ori pe zi – dimineața pentru forță, seara pentru cardio, cam de nouă, zece ori pe săptămână. Iar asta se întâmplă și în vacanțe și (mai ales) – că tot vine sezonul – în timpul sărbătorilor, când la noi se lasă cu multe calorii și multe kilograme în plus. Aleargă de trei ori pe săptămână și tot de atâtea ori face bicicletă. Totul se întâmplă după programul pe care fotbalistul și l-a făcut împreună cu antrenorul său personal, Vasi Demeter, de la World Class Polus. La vârsta la care mulți sportivi lasă mișcarea pe locul doi, Ema are și mai multă grijă de modul în care se antrenează.

"Să nu lucrezi de capul tău"

Avea 16 ani când a intrat în sală, la Bistrița, la centrul olimpic unde se antrenau halterofilii. "Era, la vremea aceea, ceva inedit", își amintește sportivul. Acela a fost începutul. Din 2006, însă, când Emilian juca la Wisla Cracovia, a trecut la alt nivel. "Mergeam zi de zi la sală, cu un coleg fundaș și cu antrenorul român Cristi Pojar. Atunci am înțeles eu că sala te poate ajuta, ca sportiv de performanță, dacă știi să o faci cu cap. Antrenamentul la sală îți dă exact vâna, explozia și viteza de reacție de care ai nevoie în teren. Evident, e foarte important și să nu o faci de capul tău. Eu am ales să lucrez cu Vasi, care e un profesionist", spune Ema Dolha.

800 de abdomene înainte de antrenament

"În fiecare seară, nu mă culc până nu mai fac încă 300 de abdomene, chiar dacă am făcut și la sală", îmi spune Ema Dolha. Iar 300 de abdomene sunt chiar puține pentru el. De regulă, face cam 800 înainte de antrenament. Și mai face și după.

Obsesia cu abdomenele o are de când era coleg cu Răzvan Lucescu, la Rapid. "Mi-am zis atunci că, dacă vreau să îl scot pe Răzvan din poartă, trebuie să fiu mai bun decât el. Așa că zi de zi, săptămână de săptămână, făceam 1.500 de abdomene – veneam cu o oră și jumătate înaintea antrenamentului și lucram. Așa a început."

Că are un abdomen bine lucrat o confirmă și antrenorul – dacă mai era nevoie, având în vedere pozele. "Sunt puțini fotbaliști care arată ca el, trebuie să recunosc. Abdomenul lui Ema se obține în ani de muncă, dar și cu multă atenție la dietă. Și e important pentru cei care își doresc «pătrățelele» lui să știe că Ema nu ia niciun fel de supliment – totul e din antrenament și dietă și perseverență", conchide Vasi Demeter.

În galeria foto, ai câteva dintre exercițiile făcute de Ema Dolha la antrenamente.
Povestea completă despre antrenamentele și alimentația lui Ema Dolha o găsești în noul număr W by World Class, disponibil gratuit de săptămâna viitoare în toate centrele World Class.

Fotografii: Ștefan Curta