Prepararea este la fel de importantă ca selectarea ingredientelor. Aceste șapte aparate și ustensile, odată ajunse în bucătăria ta, vor deveni rapid un ajutor de nădejde.

1. Steamer

Îți poți face cu el o mulțime de preparate grozave. De la legume care își păstrează culoarea și toate proprietățile, până la pește sau chiar carne albă. Unul în straturi/etaje este o investiție salvatoare pentru că îți poți construi un meniu în același jet de aburi. Dacă nu ai steamer, îl poți înlocui cu o strecurătoare mare sau o sită așezată pe o oală care fierbe. Dar te chinui prea mult. Ia-ți un steamer și ai rezolvat totul.

2. Congelator

E util mai ales în perioada verii și toamna când rodul este în toi și toate grădinile produc legume și fructe cu gust. Atunci e momentul decisiv în care trebuie să acționezi și astfel să te asiguri și pentru toamnă. Poți conserva în acest mod fructe roșii (zmeură, capșuni, coacăze), legume pentru gătit (ardei gras, roșu sau galben, roșii, gogoșari – mai ales gogoșari), frunze (mărar, pătrunjel, leuștean, țelină).

3. Tigaie antiaderentă

În ea îți rezolvi problemele de prăjit fără ulei. Gătești fără untură, ulei sau grăsimi. Gătești ușor, ca pe un fel de grill. Poți face orice aproape. O să facă o crustă frumoasă și bună. Omletele ies, de exemplu, ușor diferite la gust, însă sunt mult mai sănătoase. În plus, dacă decizi să sotezi frunze în grăsimi (unt, să zicem) o rezolvi mult mai ușor. Mai rapid și mai bine.

4. Cuțite ceramice

Ele împiedică oxidarea legumelor pe care le tai. Unele vegetale sunt mai sensibile și oxidează mai repede. Avocado, de exemplu. Când tai cu oțel se înnegrește repede, însă un cuțit ceramic va împiedica acest lucru. E valabil și pentru castravete (care își schimbă gustul), mango, mere, pere, prune, dar și pentru multe alte vegetale.

5. Cuptor cu ventilație și grill

În el gătești excepțional de repede și bine. Ventilația asigură o temperatură (cvasi)constantă în tot cuptorul. Crustele sunt uniforme, orice preparat se gătește ușor și se pătrunde mai bine. Ai putea să faci, de exemplu, chipsuri din legume. Cu un peeler faci felii subțiri pe care le bagi în cuptor și ventilația ți le usucă și le coace în același timp. Dacă poți face asta, poți face orice în el. Experimentează combinații de timpi și temperaturi, mixuri de ventilație + grill și o să obții preparate excelente. Garantat!

6. Hârtie de copt

Mulți o subestimează, însa e unul dintre cei mai buni aliați în bucătărie. Fie că vrei să faci un pește "en papillote" sau să pui niște burgeri proaspăt modelați în congelator, hârtia de copt e indispensabilă. Uneori o poți folosi pe tigăile clasice, ca să nu pui grăsime când vrei să gătești un pește, de exemplu. Poți pune hârtia pe grill sau poți proteja mâncarea din cuptor punând-o pe deasupra.

7. Storcător de fructe

E util pentru sucurile matinale sau de peste zi. Poți folosi fructe, rădăcini sau legume. Însă ele sunt ideale și pentru alte scopuri. Îl poți folosit cu încredere pentru a stoarce sucul de ceapă pe care să îl folosești în fezandat cărnurile mai ferme (de vită). Nu doar că ajută la gătit, dar poți să obții un gust special. Chiar dacă toată lumea îl folosește pentru sucuri bune și sănătoase, vei găsi și alte utilizări pentru acest aparat.

Învață să gătești sănătos și să jonglezi cu condimente din toate bucătăriile lumii la cursul de Cooking around the world pe care Marius Tudosiei îl ține la Dalles GO (partener: Aurelia Vișinescu). Înscrie-te acum pe info@dallesgo.ro sau la telefon 0769.041.711.