Casa ta este prea mică pentru toate florile preferate? Învaţă cum să foloseşti înălţimea încăperii ca să le faci loc tuturor.

Una dintre cele mai ingenioase soluţii de depozitare este extinderea pe verticală. Probabil deja o aplici pentru cărţi, haine şi CD-uri, aşa că de ce n-ai face-o şi în cazul plantelor? Ca să-ţi măreşti grădina din apartament pe verticală, ai trei variante. Noi ţi le prezentăm pe toate, iar tu o vei alege pe cea potrivită locuinţei tale.

1. Cu picioarele pe pământ

Cu picioarele pe pamant

Prima şi cea mai simplă idee este să cumperi o scară dublă (în formă de A) şi pe fiecare treaptă să îi pui poliţe. Astfel, creezi rafturi numai bune pentru ghivece cu plante mici. Poţi, de asemenea, să iei o scară simplă pe care să o sprijini de un perete, iar poliţele le prinzi jumătate în perete (cu niște console), jumătate pe treptele scării. Sau poţi oricând să cumperi ceva gata făcut de la producătorii de mobilier.

Dar orice ai alege, ai mare grijă la stabilitatea construcţiei. Pentru mai multă siguranţă, ancoreaz-o şi de perete sau tavan, mai ales dacă te ridici la mai mult de 1,5 metri de la sol. Inspiră-te de pe abeautifulmess.com sau ikea.com/ro/ro.

2. Totul prins în perete

Totul prins in perete

Atunci când vine vorba de pereţi decoraţi cu plante nu există limită în imaginaţie. Urbio, myurbio.com, are la bază un sistem magnetic care permite recipientelor cu plante (şi nu numai) să se ataşeze de orice suprafaţă metalică. Prin montarea pe perete a unei plăci metalice speciale, vasele magnetice pot sta fie pe perete, fie în casă în centrul mesei, fie pe frigider. Iar atunci când ai nevoie să le uzi, doar iei recipientul şi îl duci la chiuvetă.

O altă soluţie uşor de montat ar fi folosirea consolelor pe care se pot pune fie rafturi, fie direct ghivece. Acest sistem de construcţie este unul clasic, dar de obicei se foloseşte pentru rafturi de cărţi. În acest caz poţi pune pe consolele montate în perete, direct cuve de plastic, în care ulterior plantezi ce îţi doreşti. urbangardensweb.com

Totul prins in perete

Muşchiul este o plantă specială care nu are nevoie de prea multă lumină şi nici de vreun tratament special. Din acest motiv a început să fie din ce în ce mai des folosit în amenajările interioare. Neavând nevoie de rădăcini, muşchiul sau lichenii vin direct montaţi pe structuri prefabricate care se prind pe pereţi la fel ca tablourile. italiandesign.pro

Totul prins in perete

Studioul de creaţie Poteca, din Bucureşti se ocupă de amenajări cu plante aeriene şi licheni. Ei creează tablouri multicolore (nuanţe diferite de verde, roşu şi galben) cu licheni. Au şi o serie de plante aeriene dispuse într-un fel de globuri din sticlă care atârnă din tavan.

3. Foloseşte tavanul

Foloseste tavanul

Un mare avantaj la soluţia agăţatului este că plantele stau mai sus, deci într-o zonă mai caldă a casei şi beneficiază de mai multă lumină naturală decât dacă ar sta pe podea, unde deseori sunt umbrite de parapetul ferestrei. Ideile sunt nenumărate. Poţi lua o lădiţă de mandarine pe care să o umpli cu pământ sau poţi vopsi ghivecele într-un mod care să se potrivească ambientului.

Una dintre cele mai creative idei apărute în ultima vreme vine din Nou-Zeelandeză. Cei de la Boskke propun atârnarea plantelor cu susu-n jos. Prin folosirea unui ghiveci special creat cu capac, planta se poate răsturna fără ca pământul să se scurgă.