Am vrut să aflăm cum a câștigat locul al doilea în competiția Miss Fitness Universe, Professional Division, și cum se relaxează în vacanță.

Din 2011, de când a obținut prima dată titlul de Miss Fitness Universe, Anca nu s-a mai dat jos de pe podiumul cu cele mai frumoase femei fit din lume. Mai mult chiar, a trecut la categoria de profesioniști (acolo unde participă doar cele care au măcar un titlu de Miss Fitness Universe) și a avut din nou lumea la picioare – anul trecut locul I, anul acesta locul al II-lea. Am vorbit cu ea după concurs, când să pregătea să intre oficial în vacanță.

Cum a fost competiția din acest an, spre deosebire de celalalte?
La divizia mea (profesioniști) e din ce în ce mai greu, de la un concurs la altul. Nu suntem multe concurente, dar nivelul e foarte ridicat, pentru că vorbim doar de campioane.

De unde erau celalalte concurente de pe podium?
În această finală am avut de înfruntat doar americance, din diferite state.

Cum te-ai simțit tu, ca romancă?
Preşedintele Federaţiei mi-a mulţumit personal pentru calitate şi treaba frumoasă pe care o fac şi mi-a mărturisit că, în ultimul timp, a primit multe cereri de la fete şi băieţi din România care îşi doresc să concureze atât în Europa, cât și în SUA. Faptul că am fost şi pe posterul oficial, pentru mine a însemnat foarte mult. Mă bucur că am reuşit să le arăt că în România există şi oameni care îşi fac treaba cu profesionalism.

Cât timp te-ai pregătit?
La începutul anului am pregătit muzica şi tema exerciţiului. Apoi a urmat designul costumului. Iar cu trei luni înainte de competiție intru în programul de fier: regim specific şi antrenamente în plus, dedicate programului pe care trebuie să îl prezint în concurs.

Cum arăta o zi de-a ta din ultima vreme?
Pff... Nici nu ştiu cum a trecut timpul. Trezit la 6 dimineaţa, clasă la 7 a.m., antrenament specific competiţiei de la 8 a.m., mic dejun, iarăşi clase în alt club World Class, prânz (am avut multe evenimente, interviuri în această perioadă), snack înainte de clasele de seară, apoi cină acasă şi de la capăt. Multă muncă, multe ore de sudoare, multe momente în care te lupţi cu tine şi îţi vine să renunţi, multă voinţă şi dorinţa de a reuşi.

Ce ți s-a părut cel mai greu în timpul pregătirilor?
Antrenamentele. Se adună multe ore de exerciţiu fizic, luând în calcul clasele pe care le predau şi pregătirea pentru concurs.

Ai avut vreun element care crezi că a cucerit juriul?
Cred că eu am tot pachetul. Sunt multe concurente care vin din gimnastică acrobatică sau ritmică, majorete, însă fitnessul înseamnă altceva. Nu e suficient să faci un salt spectaculos sau să dansezi excepţional. Exerciţiul trebuie să prezinte: forţă, detență, flexibilitate, dans, elegantă, intensitate. Mi se spune adesea că al meu are de toate. (Și acum am avut cea mai mare notă din concurs la această probă.)

Ce te inspiră pentru coregrafii și muzică?
Lucrurile se leagă. În 2011 am fost Black Swan – m-am inspirat din film –, apoi Cleopatra, după Harem, melodia lui Sarah Brightman, iar Xena a venit tot după o melodie care m-a cucerit – Warrior, cântată de Havana Brown. Mi se spune că semăn cu personajele pe care le-am interpretat, iar asta mă bucură.

Ce îți permiți acum, în vacanță, și înainte era pe "lista neagră"?
Aici îţi răspund codat, ca să nu înţeleagă clienţii mei şi cei care mă urmăresc. Glumesc.
Trebuie să recunosc că, de fiecare dată după concurs, îmi satisfac unele plăceri culinare, cum ar fi dulciurile. E normal ca măcar o dată la șase luni să îmi acord o săptămână de relaxare totală.

Ce ți-ai propus pentru aceste zile libere?
Să dorm, să citesc, să mă relaxez.
Mi-am dat jos ceasul de pe mâna, pentru că mă uit mereu la el, find obișnuită să "alerg" tot timpul dintr-o parte în alta. Vreau să îmi încarc bateriile, pentru că mai am multe de făcut până la sfârşitul anului.

Ce urmează?
Fitness America în Las Vegas, la sfârșitul lui noiembrie, iar pregătirile le voi începe de la jumătatea lunii august.

Photo: Oltin Dogaru
Make up: Anca Buldur
Hair: Camelia Negrea
Styling: Sorina Fredholm