Află ce poți face pentru ca cele opt ore pe care le petreci în dormitor să te refacă în totalitate.

Te-ai gândit vreodată cum poți influența somnul prin amenajarea camerei? Relaxare, odihnă și energie sunt cuvinte cheie pentru dormitorul tău. Tocmai de aceea, ți-am pregătit câteva sfaturi, astfel încât, prin mici schimbări să obții toate cele trei elemente.

Relaxare

Alege noptiera perfectă pentru tine. Înainte de orice, definește ce înseamnă odihna pentru tine. Adormi de îndată ce te aşezi pe pat? Îți place să citești înainte de culcare, pentru a-ți liniști mintea după o zi grea? Bei ceva, ca să adormi mai ușor? Răspunsurile la aceste întrebări îți vor defini amenajarea camerei. Dacă, de exemplu, savurezi un pahar de lapte, trebuie să ai un loc unde să-l așezi. În caz că ai un animal de companie, va avea și el nevoie de o pernuță pe care să doarmă lângă pat. În funcție de asta, îți poți alege forma, înălțimea și dimensiunea noptierei.

Bedroom pendant

 

Așază lângă pat un lampadar care să ofere o lumină caldă, perfectă pentru serile reci când vrei să citești și să te relaxezi. O lampă ambientală pusă pe podea va da o lumină foarte intimă, care nu te va deranja nici dacă adormi cu ea aprinsă.

Lampadar Natur Swift
Foto: Vlad Pasca, lampadar Natur Swift

 

Vopsește un perete cu vopsea de tablă de scris și desenează pe el sau scrie lucruri la care te gândești. Îți poți crea în fiecare seară o temă nouă, iar a doua zi o ștergi. Sau notează-ți citatele preferate din cartea pe care o citești.

Mihnea Ghilduș
Foto: Mihnea Ghilduș

Odihnă

Renunță la televizor și laptop. Amplasarea biroului în dormitor, de exemplu, va crea confuzie în subconștient. Ajungi să nu mai știi dacă te duci la muncă sau la somn. Fă-ți un colț de pictură în caz că îți place să pictezi sau pune-ți un fotoliu cu multe cărți în jurul lui, dacă cititul te relaxează. Dormitorul nu este doar camera pentru somn, ci și un spaţiu perfect pentru relaxarea din timpul zilei.

www.sixatmix.com
Foto: www.sixatmix.com

 

Stabilește culorile. Depinde foarte mult de temperamentul tău dacă ai nevoie de un ansamblu de culori vesele care să te bine-dispună sau unele mai întunecate pentru a te liniști. Aceste reguli se aplică atât la culoare pereților, cât și la nuanța așternuturilor și a draperiilor.

Woodyo
Foto: Woodyo

 

Energie

Imaginează-ti camera ca pe un șotron, în care pătrățelele sunt: zona de trecere, zona de somn, zona de relaxare, zona de dressing. Lumina te poate ajuta să obții toate astea. Alege jaluzele romane în culori pastelate, pentru a completa armonios paleta cromatică a camerei de dormit. Dacă ești o persoană activă, storurile de tip roll-up în dungi colorate sunt cea mai potrivită alegere.

Jaluzele romane

 

Orientează patul astfel încât să dormi cu capul spre nord, dar, în același timp, să vezi răsăritul. În caz că îți place să te trezești foarte devreme, așază patul lângă geam.

Interior

 

Ia-ți un ceas deșteptător care oferă o lumină ambientală și luminează gradual camera, la fel ca un răsărit de soare. Astfel, te vei trezi în mod natural, fără să mai apelezi la alarme enervante și nici la butonul de snooze.      

Illumi Ambient Wake Up LightFoto: Ceas deșteptător cu lumină Oregon Scientific WL201, 798 lei