Indiferent de tipul antrenamentului, pantofii folosiți sunt esențiali pentru eficiența exercițiilor și sănătatea articulațiilor tale. Am testat și am făcut o selecție cu cei care ne-au convins.

Pentru alergare

Pantofii de alergare sunt împărțiți în trei categorii: stabilitate/amortizare, neutri și minimaliști/de viteză.

Nike Lunarglide 7
Este un pantof care oferă amortizare și stabilitate maximă pentru toți alergătorii. Acest model este recomandat mai ales celor care se apucă de alergare și au nevoie ca pantoful să preia cât mai mult din șocul impactului cu solul. Lunarglide 7 este recomandat și celor care au în plan curse lungi, precum semimaratoane sau maratoane. Sunt ușori și se mulează foarte bine pe laba piciorului, datorită tehnologiei Flywire.
Preț: 599 lei, Disponibili în magazinele Nike România.

Saucony Triumph Iso
Spune confort și spui Saucony Triumph Iso. Tehnologia ISOFIT funcționează perfect: este un pantof care se comportă ca un ciorap: stă fix pe picior și asigură confort de lungă durată. Punctul forte al acestui pantof sunt șireturile, care nu se dezleagă nici dacă te chinui (cine aleargă mult știe că șireturile pot provoca deseori dureri de cap, dar aici chiar nu este cazul!). Pentru cele 292 grame, Saucony Triumph Iso cu tehnologia PWRGRID+ este pantoful neutru în care distanța nu mai pare un adversat de speriat.
Preț: 587 lei, sportguru.ro

Pentru cycling

Pantofii de indoor cycling sunt, în general, pantofi de MTB. Aceștia trebuie să beneficieze de o prindere tip SPD, pentru a corespunde cu legăturile bicicletelor SCHWINN din sălile World Class.

Northwave Scorpius 3S
Producătorul italian a reușit să creeze în 2015 un model perfect pentru MTB și indoor cycling. Scorpius este un pantof ușor, care asigură un antrenament foarte eficient. Transferul de putere în timpul exercițiului este maxim. Cel mai mare avantaj al acestui pantof este respirabilitatea. Dacă ai de gând să stai la două clase consecutive de cycling, nu vei avea nicio problemă; alte modele tind să se încingă foarte tare. 
Preț: 426 lei, sportguru.ro

Sidi Logo XC
Calitatea costă, iar pantofii de ciclism din gama Sidi nu se încadrează în categoriile de preț inferioare. Modelul Logo XC este unul dintre cele mai performante pentru MTB/indoor cycling, iar transferul de putere este fantastic. Marea problemă a acestui pantof este respirabilitatea: membrana asigură o fixare foarte bună a piciorului în interior, însă nu lasă aerul să treacă. 
Preț: 710 lei, emmeduesport.ro

Pentru fitness/training

Pantofii de fitness trebuie să fie un pic mai rigizi și să ofere o stabilitate sporită în timpul exercițiilor.

Inov8 FastLift 335
Inov8 Fastlift 335 își îndeplinesc scopul cu brio: asigură suport în momentele în care se pune presiune și ajută sportivul să dea randament maxim. Pentru o prindere cât mai bună, modelul se leagă atât cu șireturi, cât și cu arici. Talpa este construită special pentru a nu aluneca și se dovedește eficientă chiar și pe parchetul care poate fi ud din cauza transpirației.
Preț: 675 lei, sportguru.ro

adidas adipure 360.3
Este unul dintre cei mai noi pantofi lansați de producătorul german adidas. Recomandat în special pentru ședințele de crossfit, adipure 360.3 este pantoful pe care te poți baza în sala de antrenament. Și nu doar caracteristicile tehnice îi recomandă, ci și culorile care cu siguranță se vor face remarcate în multitudinea de pantofi albi ori negri. Atenție: chiar dacă seamană cu pantofii de alergare, nu sunt recomandați. Pentru alergare, apelează la colecția Boost din gama adidas.
Preț: 90 dolari, adidas.com

 

Radu Restivan este primul român are a început un serial de video review-uri dedicat echipamentelor sportive: 321sport. Mai multe găsești pe canalul Youtube sau pe pagina de Facebook.