Simți nevoia de mici schimbări în casă înainte de Sărbători? Inspiră-te din designul nordic, și transformă-ți căminul într-un loc mai chic și mai primitor.

1. Renunță la lucrurile inutile
Cel mai important diferențiator pentru designul scandinav este lipsa elementelor, punându-se astfel accent pe funcționalitate. Tot ce ai în jur ar trebui să îți fie folositor, să deschidă spațiul și să nu îl încarce. Liniile simple sunt cele care domină peisajul, iar culorile sunt păstrate într-o paletă simplă, preponderent în nuanțe deschise sau în simpla combinație de alb cu negru.

2. Decorează cu… lumină
Cine altcineva decât scandinavii te pot învăța mai bine să prețuiești lumina naturală? Ea este elementul de la care pornește orice idee de decorare a spațiului în stilul nordic. Lasă zona din jurul ferestrelor cât mai deschisă și amplă, vopsește pereții în alb sau în culori cât mai deschise – combinația de alb cu accente de gri deschis revine puternic în acest sezon.

3. Folosește elemente geometrice
Accentele sunt cele care dau personalitate stilului scandinav, care altfel ar putea trece drept unul tern, fără sare și piper. Astfel, lămpile și lustrele cu abajururi din metal, cu aspect de cupru sau chiar din piatră, cu forme de piramide sau jumătăți perfecte de sfere sunt un must. De asemenea, elementele de mobilier cu forme organice și linii minimaliste sunt cele care dau senzația de ordine și spațiu amplu.

4. Aliază-te cu natura
Conexiunea puternică a scandinavilor cu natura se reflectă și în designul caselor. Altfel spus, folosesc mult lemn natural, în nuanțe deschise; de la podele la grinzi lăsate la vedere și până la mobilier. Și pentru a completa peisajul, adaugă plante de diferite dimensiuni, care vor da viață oricărui decor.

5. Folosește accente de culoare
Paleta de tonuri neutre se transformă cu pete jucăușe de culoare. Galben, oranj sau verde sunt câteva dintre nuanțele cu care te poți juca, fie că sunt sub forma unor perne aruncate pe canapea, a unor căni lăsate la vedere în bucătărie sau a unor tablouri cu citate în fonturi simple.