O evadare scurtă, într-un loc necunoscut, este, uneori, tot ce ai nevoie pentru a-ţi încărca bateriile. Îți propunem trei destinații perfecte pentru asta.

Frankfurt - Pentru iubitorii de artă

FrankfurtFoto: Museumsuferfest

Orașul în care au văzut lumina zilei Goethe și Ana Frank găzduiește cel mai mare târg literar din Europa – Frankfurt Book Fair.

Ce merită să vezi. Începe turul metropolei cu Main Tower, cea mai înaltă platformă panoramică, deschisă publicului larg. De acolo vei remarca una dintre cele mai înalte clădiri din Europa, Commerzbank Tower, care măsoară 258 metri. Te poți îndrepta apoi către Orașul Vechi și Piața Römerberg, principalul său punct de atracție. În Evul Mediu, aici se țineau sărbători populare și târguri meșteșugărești. Acum este locul ideal în care să savurezi o cafea în aer liber și să admiri spectacolul străzii.

Iubitorii de cultură se pot delecta cu reprezentațiile susținute la teatrul de varietăți Tigerpalast sau la Alte Oper, cu minunatele colecții de artă expuse în muzeele și galeriile care abundă pe malul sudic al râului Main.
Frankfurt își răsfață turiștii cu o varietate de restaurante, cafenele și baruri, de la locații distinse cu stele Michelin la hanuri vechi. Una dintre cele mai îndrăgite specialități culinare este antreul Handkäs mit Musik – bucățele de brânză aromate, marinate în ulei și oțet, servite lângă o gustare din fâșii de ceapă și unt. Nu pleca înainte să bei Apfelwein – vinul de mere, băutura preferată a localnicilor de peste 250 de ani. Se spune că are efecte benefice supra sistemului circulator și nervos.

Nu pleca fără să vizitezi Palmengarten, o oază luxuriantă de relaxare în care dispar toate grijile traiului modern. Finalizată în 1871, grădina are cele mai frumoase specii de plante din lume.

 

Tampere – Pentru iubitorii de natură

TampereFoto: Rauhaniemi.net

Acest oraș din Finlanda are o atmosferă extraordinară. Principalul punct de atracție îl reprezintă locația și numărul mare de lacuri calme și pitorești.

Ce merită să vezi. Odată ajuns la destinație, îți recomandăm să explorezi orașul pe jos. Clădirile roșii și atmosferă vibrantă îi fac pe mulți să îl asemene cu Manchester. Printre locurile demne de văzut se numără vechea fabrică de bumbac din cărămidă roșie fondată de Scot James Finlayson în 1820, acum transformată în muzee, cafenele și birouri, sau primul muzeu din lume dedicat activității de spionaj, Spy Museum.

Desigur, sejurul ar fi incomplet fără o vizită la lacuri. Näsijärvi și Pyhäjärvi sunt cele mai mari. Îți poți încerca abilitățile de pescar, te poți bucura de o croazieră pe Visavuori ori de un picnic pe insula Viikinsaari sau poți vizita uimitorul Kangasala – locul de vacanță preferat al finlandezilor.

Nu pleca fără o amintire de neuitat: celebra saună finlandeză. În inima orașului te așteaptă Rajaportin sauna (cea mai veche saună din Finlanda, aflată încă în folosință), iar în zona lacurilor îți recomandăm minunatele Rauhaniemi și Kaupinoja.

 

Rennes – Pentru o infuzie de tinerețe

RennesFoto: Yanik Abla

Capitala Bretaniei te așteaptă cu numeroase festivaluri care au loc tot anul. Fiind centru universitar, viața de noapte este bogată și animată în special în zona vechiului cartier medieval.

Ce merită să vezi. Rennes trebuie explorat pe jos. În partea nordică a râului Vilaine, care îl taie în două, se află cartierele medievale și neoclasice, împânzite de monumente istorice, dar și de restaurante și baruri. Unul dintre cele mai celebre obiective turistice este clădirea Parlamentului, construită în secolul al XVII lea, care poate fi vizitată.

Dacă vrei să te simți ca un localnic, mergi sâmbătă dimineață în piața de produse proaspete din Place des Lices. În Place Sainte-Anne vei găsi tarabe cu cărți, iar teatrul Bretagne este locul ideal pentru a viziona un spectacol de calitate. Cât despre muzica live, ea poate fi ascultată în mai toate barurile din oraș.

Nu plecă fără să înoți în Aquatonic Pool. Ai la dispoziție o piscină ca un labirint care include 10 bazine, 115 jeturi de masaj precum și culoare de mers și de înotat împotriva curentului. Să îți mai spunem că amatorii de golf au de ales între patru terenuri, situate în diferite zone ale orașului, dintre care trei au câte 18 găuri?

Foto: Tourismus+Congress GmbH Frankfurt am Main