Transformă-ți locuința într-un mediu sănătos, urmând câteva sfaturi simple și practice, pentru fiecare cameră.

Bucătărie

Șterge zilnic mânerul de la ușa frigiderului. Cât de des deschizi ușa frigiderului, măcar pentru un scurt inventar? Știm, de multe ori. Tocmai de aceea, acel mâner este unul dintre locurile unde se adună cel mai des microbii din bucătărie.

Folosește cârpe din microfibre, mai ales în această cameră. Produsele din microfibre mențin murdăria în interior, fără să o răspândească.

Ține fereastra deschisă, atunci când folosești detergenți chimici în bucătărie. Ventilația adecvată te protejează de inhalatul anumitor substanțe dăunătoare.

Living

Curăță telecomanda. Fă-ți un obicei din a o șterge în fiecare săptămână cu șervețele cu alcool și nu te grăbi când faci asta. Studiile Universității Cardiff arată că durează până la două minute pentru ca aceste șervețele să omoare bacteriile.

Dă săptămânal cu aspiratorul. Covorul este un loc excelent pentru bacterii și de aici nu e decât un pas până la alergii sau diverse infecții.

Dormitor

Îmbracă salteaua. Cel mai probabil, timpul pe care îl petreci în dormitor este mai lung decât în orice altă cameră, așa că o husă cu proprietăți antialergice pentru saltea va reduce riscul de probleme, precum atacurile de astm.

Eliberează-l. Cu cât ai mai multe lucruri adunate în dormitor, cu atât îți va fi mai greu să faci curat. În plus, aglomerația nu îți va permite să ai un somn liniștit.

Baie

Aerisește cât mai des. Baia este o cameră cu predispoziție sporită la mucegai. Dacă ai geam, deschide-l măcar 15 minute după fiecare duș. Altfel, instalează un ventilator conectat la rețeaua de aerisire.

Curăță săptămânal capul dușului. Există studii care au demonstrat că unul din trei astfel de accesorii sunt contaminate cu microbacterii, organisme rezistente la produse de curățat, care pot da stări de oboseală, slăbiciune sau dificultăți de respirație. Curăță-l cel puțin o dată pe săptămână cu apă și o perie rigidă și vei reduce aproape la jumătate numărul bacteriilor.

Spală perdeaua de duș. În urma unor cercetări ale Universității din Colorado s-au descoperit milioane de microbi pe fiecare centimetru pătrat al unei perdele de duș. Arunc-o in mașina de spălat în fiecare săptămână și ai grijă să fie mereu întinsă pentru a se usca rapid.