Câteva mișcări greșite și o poți transforma într-un produs dăunător și extrem de caloric. Îți spunem care sunt și cum să scapi de ele.

1. Nu folosești suficiente legume

Scopul unei salate nu este să fie la fel de sățioasă precum o masă de Crăciun, însă nici să te ducă la înfometare. Pentru un aport echilibrat de nutrimente, amestecă diferite sortimente de "frunze". Salata verde nu este singura pe care o găsești la rafturile din piețe sau supermarketuri. Ai și spanac, romană, kale, eisberg sau radiochio. Și nu uita nici de legume ca ardei gras, broccoli, varză, gulii, ridichi etc.

2. Nu conține fibre

De multe ori, uiți că și salata trebuie să aibă elemente consistente. De aceea, este esențial să incluzi și alimentele bogate în fibre. Spre exemplu, pune în salată și linte sau năut ori semințe de in, de susan, de floarea soarelui sau chia. Ele vor adăuga și elementul de sațietate în toată ecuația, dar te vor ajuta și să ai o digestie mai bună.

3. Pui prea mult sau prea puțin ulei

Grăsimile au și ele un rol important în alimentația ta, pentru refacerea celulelor ori pentru absorbția de vitamine și minerale. Pe cele sănătoase le poți lua din uleiul de măsline, de struguri, de argan sau alte tipuri similare. Dar nu abuza. O linguriță la o salată ar trebui să fie suficientă pentru a te bucura de beneficiile lor.

4. Adaugi crutoane

Știm că sunt absolut delicioase în salate, însă în final sunt tot pâine, așa că efectul negativ este același. Nu face abuz de crutoane doar pentru că îți dau senzația de sațietate. Mai degrabă, în locul lor folosește semințele de care îți ziceam mai sus.

5. Incluzi alimente care îngrașă

Dacă folosești prea multe ingrediente pentru salată, s-ar putea să îți scape câteva care, de fapt, au un indice glicemic destul de mare. Cum ar fi porumbul ori alte legume pe care le iei din conservă și care au zahăr adăugat. Astfel, salata pe care tu o considerai perfectă pentru noul tău regim alimentar devine o bombă calorică.

6. Exagerezi cu proteinele

Ele sunt necesare unei alimentații echilibrate, pentru refacerea sistemului muscular, pentru sațietate și pentru un metabolism eficient. Însă asta nu înseamnă că poți integra în salată mai multe tipuri de carne, alături de ou și de ciuperci. Consumă-le variat și echilibrat, altfel ele vor fi greu de digerat.

 

Foto: kitchenkonfidence.com