Nu știi niciodată ce înseamnă prea mult sau prea puțin într-o porție normală de mâncare? Palma, pumnul sau degetele te vor ajuta să faci estimări precise.

Podul palmei "cântărește" proteinele
Dacă vrei să îți dai seama cât de mare ar trebui să fie bucata de carne pe care urmează să o mănânci, ține cont de faptul că ar trebui să se încadreze în podul palmei tale, iar grosimea feliei să fie cât a palmei.

Pumnul îți arăta cantitatea de fibre
Da, fibrele sunt sănătoase și trebuie consumate cât mai des, însă nu în exces. Atunci când mănânci legume ca garnitură, acestea ar trebui să fie cam cât un pumn, în cazul femeilor și cât doi, în cazul bărbaților.

Degetele indică porția de grăsimi
Ca să afli cantitatea potrivită de unt, uită-te la prima falangă a degetului arătător – o bucată similară de unt ar trebuie să consumi, dacă ești femeie, și o cantitate dublă, dacă ești bărbat. Regula se aplică și pentru uleiuri (în acest caz poți să echivalezi cu o lingură).

Palma măsoară carbohidrații
Dacă vrei să știi câți carbohidrați (fructe, cereale sau paste) ai voie să mănânci la o masă, gândește-te ce cantitate ar încăpea într-o palmă, dacă ești femeie, și în două, dacă ești bărbat. Exact asta va fi porția potrivită pentru tine.