Vara vrei rezultate rapide, fără multe restricții. Tocmai de aceea, acestea este cea mai bună și simplă alternativă la toate dietele existente. Află cum o poți include în stilul tău de viață și ce beneficii îți aduce.

Dieta flexibilă, după cum se înțelege și din numele ei, este o dietă care îți permite să mănânci mult mai variat decât clasicul piept de pui cu orez sau salată cu grătar și totuși să obții rezultate. Când spun rezultate, mă refer la un organism mai sănătos, lipsa grăsimi abdominale, coapse mai conturate și energie pe tot parcursul zilei. Evident, nu vei pierde 10 kilograme în șapte zile, dar pe termen lung te vei simți mult mai bine, iar rezultatele vor fi de durată.

Însă, oricât de relaxată și permisivă ar fi această dietă, trebui să ții cont de câteva elemente extrem de importante:
- valoarea nutritivă a alimentelor (nu uita că organic este mai sănătos decât industrial);
- densitatea calorică (câte calorii/100 grame conțin alimentele);
- cantitatea și calitatea macronutrimentelor (proteine/glucide/lipide);
- temporizarea meselor (mic dejun-prânz-cină și gustări).

Învață să îți cunoști corpul

În dieta flexibilă nu trebuie să fii 100% corect, rigid și să respingi orice nu este pe lista de alimente, pentru că… nu există o listă de alimente impuse. De asemenea, dacă ai sărit peste o masă sau ai mâncat ceva dulce, nu înseamnă că ai pierdut tot.

Principiul de bază al dietei flexibile este să mănânci corect (și constant) 80% din timp; ai 20% la dispoziție pentru a mânca mai puțin corect. Apoi, este important să menții acest comportament timp îndelungat, fără să îți impui o limită fixă de kilograme sau zile.

Dar primul pas către toate acestea este să te cunoști cât mai bine. Să știi de ce are nevoie corpul tău în fiecare moment, la fel cum probabil știi la mașină: cât consumă la 100 de kilometri, ce filtre îi trebuie, ce presiune au roțile și ce tip de combustibil consumă. Pune pe o listă aceste întrebări, notează răspunsurile și începe transformarea după ce ai completat totul:
- Ce consum metabolic ai pe parcursul zilei?
- Ce cantitate de macronutrimente îi este necesară organismului tău? (Se măsoară în grame de proteine/glucide/lipide.)
- Care este raportul optim de macronutrimente pentru tine? (Se măsoară în procentaj.)
- Ce alimente sunt mai sănătoase și mai hrănitoare pentru tine?
- Cum reacționează corpul când mănânci diverse alimente?

Află mai multe despre Dieta flexibilă din noul număr al revistei W by World Class, pe care îl găsești gratuit în toate cluburile World Class.

 

Alex Marcu este Personal Training Manager World Class și specialist în nutriție sportivă.