Este unul dintre cele mai iubite, dar și cele mai controversate preparate de la masa tradițională. Pe cât de gustos, pe atât de caloric. Însă, preparat în varianta raw vegan, fără zahăr, fără lapte şi, bineînţeles, fără foc, devine un deliciu cu extrem de puține calorii. Anul acesta poți savura cât cozonac vrei.

Timp de preparare: 20 de minute
Timp de așteptare: 2-3 ore
Cantitățile sunt calculate pentru un cozonac

Ingrediente

Pentru blat:
300 grame fulgi de ovăz
200 grame curmale (hidratate)
500 grame smochine (hidratate)
2 linguri de ulei de cocos

Pentru cremă:
200 grame nuci românești (hidratate)
100 grame miere
30 grame cacao
100 ml suc de portocale
25 grame stafide
½ linguriţă de scorţişoară
½ linguriță de vanilie

Mod de preparare

1. Mixează fulgii de ovăz, într-un blender cu lama S, până se transformă în făină. Separat, trece prin blender curmalele și smochinele până devin o pastă asemănătoare cu gemul.
2. Pune "gemul" într-un alt vas și adaugă progresiv faina de ovăz și uleiul de cocos. Amestecă bine cu mâna, până când obții un aluat consistent. Așază apoi aluatul peste o folie alimentară; exact ca o foaie de prăjitură.
3. Separat, mixează nucile, mierea, cacao, sucul de portocală și mirodeniile până se transformă într-o crema. Cu ajutorul unui cuțit de bucătărie, cu lama lată, aşază crema uniform peste aluat. Presează stafidele, apoi rulează aluatul.
4. Învelește cozonacul în folia alimentară şi lasă-l la congelator pentru 2-3 ore. Apoi se poate consuma.

Dacă vrei să vezi cum se prepară această rețetă și alte produse specifice Crăciunului, dar în variantă raw-vegană, urmărește acest episod din Mademoiselle Coco, serialul online de bucătărie raw vegan.

Anca Alungulesei este fondator RawCoco, prima cofetărie-ceainărie raw-vegană din România, specialist în deserturi raw-vegane și în programe terapeutice cu sucuri naturale din legume și fructe. Mai multe informații găsești pe rawcoco.ro, facebook.com/RawCocoBucuresti și youtube.com/c/RawCocoRomania