Dieta variată este cea mai bună soluție atunci când vrei să pierzi în greutate. Trebuie doar să știi cum și ce să consumi.

"Aportul nutrimentelor în alimentația zilnică trebuie să fie de 10-15% proteine, 50-55% glucide, 30-35% lipide și 30-40 grame fibre", spune Sergiu Sandu antrenor personal World Class Promenada și tehnician nutriționist. Pornind de la aceste cifre, trebuie să ții cont de regulile de bază pentru combinațiile alimentare corecte. "Proteinele de origine animală se asociază cu legume sărace în amidon, pentru că legumele potențează absorbția nutrimentelor. Alimentele bogate în amidon, precum cartofii, orezul sau pastele merg foarte bine cu leguminoasele – mazărea, lintea, năutul, fasolea. Cea mai bună combinație pentru grăsimi este tot cea cu legumele, iar fructele sunt întotdeauna gustări de sine stătătoare", a completat Sergiu. Include mixurile de mai jos în meniurile tale și bucură-te de un mai suplu și mai în formă ca niciodată.

Salată verde și ou fiert
Un studiu recent al American Journal of Clinical Nutrition a demonstrat că salatele sunt mai hrănitoare dacă le consumi cu ouă, deoarece oul stimulează absorbția de carotenoide, pigmenții din legume. Aceștia acționează precum antioxidanții naturali și te ajută să îți detoxifici corpul, întărindu-ți și sistemul imunitar.

Pui și piper cayenne
Acest tip de piper accelerează arderea grăsimilor, mai ales din zona abdominală. Iar puiul, datorită abundenței de proteine, instaurează rapid senzația de sațietate și o menține timp îndelungat.

Sparanghel și quinoa
Sparanghelul este sărac în calorii, dar bogat în vitaminele A, C, E și K, ajută la detoxifierea organismului, este plin de antioxidanți naturali și are chiar și proprietăți diuretice. De cealaltă parte, quinoa este o sursă bună de fier și vitamina B – esențială pentru sintetizarea eficientă a nutrimentelor în procesul de slăbire. Combină-le, adaugă puțină zeamă de lămâie și un strop de ulei de avocado și ai un prânz delicios și sănătos.

Nuci braziliene și ceapă
Dacă ai nevoie de o garnitură alături de proteinele din carne, poți încerca o salată cu ceapă și nuci braziliene, ambele având proprietăți care te vor ajuta să slăbești. Nucile sunt un supliment alimentar natural care stimulează metabolismul pentru arderi intense. Antioxidanții din ceapă împiedică stocarea grăsimilor în organism. Combină-le pe amândouă cu salată verde și asociază-le cu o porție de carne de curcan – grăsimile nesaturate din acest tip de carne sunt utile în lupta cu stratul adipos abdominal.

Iaurt și scorțișoară
Dacă ai nevoie de o gustare rapidă și hrănitoare, care să te scape de pofta de "ceva bun", atunci amestecă iaurtul (cu un procent scăzut de grăsime) cu puțină scorțișoară. Iaurtul este bogat în calciu și vitaminele C și D, despre care s-a demonstrat că reglează cantitatea de grăsimi absorbite și stocate de corp. Iar dacă adaugi scorțișoară, gustarea ta va avea și un antioxidant puternic, fără calorii, care reduce grăsimea abdominală.