Fierul reprezintă un mineral esențial, vital pentru multe procese complexe și funcții în organism. Îl regăsim din abundență în natură, dar și în organismul uman. Cu toate acestea, sunt puțini cei care își fac periodic analizele pentru determinarea nivelului de fier din organism.

Rolul fierului în organism
Cu ajutorul fierului, organismul îndeplinește numeroase funcții vitale, precum transportarea oxigenului prin corp, reglarea sistemului imunitar sau facilitarea unor procese. Pe lângă acestea, fierul contribuie la:

  • Formarea normală a globulelor roșii și a hemoglobinei;
  • Metabolismul normal de producere a energiei (ajutând organismul să elibereze energie din alimente);
  • Funcția normală a sistemului imunitar;
  • Funcția cognitivă normală;
  • Reducerea oboselii.

Conținutul de fier în corp este de aproximativ 4,0 g la bărbați și respectiv 3,5 g la femei. Corpul nu are nici un mijloc de excreție a excesului de fier, astfel controlul nivelului de fier a corpului este prin reglarea absorbției. Pierderea fierul din organism apare la nivelul celulelor din piele și suprafețe mucoase, transpirație (0,2-0,3 mg / zi), urină (<0,1 mg / zi) și păr. La femeile aflate în premenopauză, fierul este de asemenea pierdut la menstruație.

La persoanele sănătoase, se consideră că pierderile de fier sunt de aproximativ 1 mg pe zi la bărbați și ușor mai mari la femeile aflate la vârsta fertilă, din cauza pierderilor suplimentare din perioada menstruației, sarcinii și alăptării.

Se presupune că numai 15% din fierul dietetic este absorbit. Ca rezultat, consumul de referință pentru nutrienți (RNI) pentru bărbații în vârstă de peste 19 ani și femeile cu vârsta cuprinsă între 19 și 50 de ani este de 8,7 mg / zi și de 14,8 mg / zi. RNI scade până la 8,7 mg / zi pentru femeile de peste 50 de ani.

Carența de fier
Ca orice component chimic al corpului nostru, la fel și o parte din fier este eliminată în mod natural de organism. Ficatul este organul care elimină fierul prin lichidul biliar, care apoi este eliminat prin intestine. De aceea, este foarte important să ne luăm dozele necesare de fier din alimentație, pentru a menține funcțiile organismului la un nivel optim.

Deficitul de fier poate fi pus pe seama aportului dietetic inadecvat, absorbției deficitare, infecțiilor parazitare sau afecțiunilor medicale care provoacă sângerări.

Ferrotone

Cum tratăm deficiența de fier
Fiind o substanță vitală pentru organism, carența de fier poate tulbura serios sănătatea. Principala sursă de fier o constituie alimentația bogată în această substanță, însă de multe ori se întâmplă ca aceasta să nu fie suficientă pentru a înlătura deficitul de fier sau ca fierul să nu poată fi absorbit.

E bine de știut că în aceste cazuri varianta ideală o reprezintă suplimentele, al căror rol principal este acela de a echilibra valorile normale de fier din organism, precum și capacitatea de absorbție a fierului, astfel încât să ne bucurăm de mai multă energie și vitalitate în activitățile noastre de zi cu zi.

Dacă privești cu scepticism varianta de a lua suplimente de fier din farmacii, află că există și suplimente complet naturale de fier și vitamine bazate pe fructe, legume și plante medicinale. De exemplu, Ferrotone – o apă naturală bogată în fier, colectată dintr-o sursă unică, ascunsă în inima Parcului Național Snowdonia din Țara Galilor.

Ferrotone combină apa bogată în fier cu concentrat de mere și vitamina C, pentru a crește absorbția fierului. În plus, are un gust absolut delicios! Mai mult, pentru că este lichid, reprezintă o modalitate naturală de a lua fier. Iar plicurile de unică folosință, extrem de practice, te ajută să te bucuri de vitalitate și energie cu Ferrotone, indiferent unde te duce viața!