Atunci când nu îi poți furniza organismului tău nutrimentele necesare, trebuie să îl ajuți. Iar suplimentele nutritive completează perfect o dietă echilibrată și susțin activitatea sportivă. Trebuie doar să le alegi pe cele potrivite ție.

De-a lungul anilor, prin natura meseriei, am încercat aproape toate brandurile de suplimente și game de produse – de la cele pentru refacere musculară până la cele pentru energizare sau odihnă. Totul a început în facultate. Pe atunci încă făceam sport de performanță și am observat o stagnare a evoluției fizice, în special când venea vorba de refacere. Alimentația mea din acea perioadă era de tipul "mâncam când si ce apucam", așa că organismul nu primea substanțele necesare. Mă simțeam obosit, nu aveam energie, nu puteam sa mă concentrez la ceea ce aveam de făcut și deseori aveam crampe musculare.

Astfel, am apelat la suplimente nutritive și, după ce am introdus un complex de vitamine și minerale, o pudră proteică și creatină monohidrat, am câștigat șase kilograme de masă musculară în șase luni, păstrându-mi în același timp și calitățile motrice. În plus, dormeam mai bine și aveam mai multă energie.

În prezent, am rămas un consumator fidel de suplimente nutritive, deoarece mă ajută să-mi mențin corpul la parametrii normali, chiar și în perioadele foarte dificile. Acum însă mă orientez către game care optimizează și controlează compoziția corporală și întrețin sănătatea sistemului cardiovascular și digestiv.

Ajută-ți corpul să funcționeze mai bine

De curând, am încercat produsele de la GNC și am fost plăcut impresionat. Folosesc de la ei MegaMen Sport, un complex de vitamine, minerale antioxidanți și aminoacizi, pudra proteică Pro Performance Wheybolic, pentru refacere musculară, și RTD-urile, băuturile proteice gata făcute. Fiecare dintre ele m-a convins în timp de efecte.

De exemplu, MegaMen Sport îmi este foarte util în această perioadă în care pierd multe minerale prin transpirație și, de asemenea, îmi protejează pielea (din interior) de efectele nocive ale soarelui prin aportul de antioxidanți și vitaminele A si E.

După antrenamente, iau pudra proteică Pro Performance Wheybolic pentru a-mi reface musculatura și rezervele de energie. În cazul ei, pe lângă gustul excelent, am apreciat că se dizolvă foarte rapid.
La băuturile proteice am apreciat concentrația foarte mică de carbohidrați (lucru rar întâlnit în cazul produselor de acest gen). Eu unul le folosesc atunci când nu am timp să mănânc conform regimului lowcarb pe care îl țin în această perioadă.

Pe lângă beneficiile de care m-am bucurat eu, am observat că la cei de la GNC poți găsi toate vitaminele și mineralele în formă izolată sau complex și multe produse pe bază de plante, în concentrații mari care în mod normal nu se găsesc sau nu există în cantități la fel de convenabile.

Cum să faci alegerea potrivită ție

Știu că acum piața a devenit din ce în ce mai mare și oferta mai variată, iar selecția este tot mai dificilă Tocmai de aceea, atunci când îți alegi produsele, ar trebui să verifici dacă brandul îndeplinește câteva condiții importante:

- varietatea gamei de produse oferite să fie cât mai mare;
- concentrațiile de plante din produse să fie declarate și cât mai mari (peste 95%);
- procesul de fabricare și compania producătoare să respecte norme internaționale de funcționare și calitate ( FDA, GMP, 3rd Party Tested);
- produsele să fie în termen de valabilitate și să aibă un sigiliu de protecție;
- etichetele să prezinte toate ingredientele și concentrațiile din produs;
- pe ambalaje să apară atenționări pentru cei cu probleme de sănătate și scopul acelui produs.

Și chiar atunci când bifezi toate caracteristicile de mai sus, încearcă să nu iei suplimente ca "să te faci mare" sau "să slăbești până la nunta din weekendul viitor". Ia-le ca să îți ajuți corpul să funcționezi mai bine și să fie mai sănătos. Iar înainte să iei suplimente, discută cu antrenorul tău și stabiliți împreună ce este cel mai bun pentru tine.

Produsele GNC se găsesc în toate cluburile World Class și pe gnc.com.ro.

 

Alex Marcu este Personal Training Manager World Class și specialist în nutriție sportivă.