Știi care sunt cele mai bune alimente pentru tine și corpul tău? Eu am crezut că știu. Însă am vrut să merg un pic mai departe și să am o bază științifică. Iar Pinner Test a fost exact ajutorul de care aveam nevoie.

Când echipa Amira’s Boutique Services ne-a propus (mie și soțului meu) să facem Pinner Test-ul, am acceptat cu bucurie și curiozitate. Demult voiam să facem ceva în acest sens, dar nu reușisem. Alimentația noastră este destul de echilibrată și sănătoasă, dar voiam să înțelegem mai bine cum reacționează organismul nostru în contact cu diverse alimente. Cel puțin pentru mine, fiind vegetariană de câțiva ani, un test de depistare a intoleranței alimentare era perfect pentru a vedea dacă rezultatele lui îmi vor susține decizia.

Așadar, am încercat Pinner Test, creat pentru depistarea intoleranței la 200 de alimente. Ce aduce nou acest test, față de metodele tradiționale, este folosirea unui chip IgG-Microarray, lansat în urmă cu trei ani și faptul că diferențiază intoleranțele permanente de cele temporare.

Cum funcționează

Simplu și comod – noi am făcut testarea chiar la birou, în cinci minute, ne-a recoltat un asistent medical al echipei Amira’s –, testul este o soluție optimă atunci când vrei să știi exact cum să-ți construiești un regim alimentar personalizat bazat pe alimentele care îți sunt benefice și tolerate de organismul tău. Seamănă cu un test de glicemie și presupune un proces asemănător, fiind nevoie doar de câteva picături de sânge. Recoltarea poate avea loc la adresa solicitată și este un serviciu inclus în preț. Partea bună este că și livrarea rezultatelor urmează același procedeu simplu. Rezultatul este ușor de înțeles și este urmat de o consiliere de interpretare a rezultatului cu un nutriționist.

Ce am aflat în urma testului

La carne nu am ieșit intolerantă, deci se pare că este doar o decizie susținută de gustul personal și felul în care mă simt, însă sunt intolerantă la laptele de vacă, pe care, la fel, nu îl mai consum de ani buni.

Soțul meu, Mikael, a ieșit intolerant la năut, ingredient pe care se bazează multe dintre mâncărurile gătite de mine. Cu siguranță de acum voi fi folosi mult mai rar năutul și îl voi înlocui cu linte sau fasole.

Pe lista mea de intoleranțe a fost și piersica, pe care la fel nu o consum aproape deloc, deci nu va fi o problemă să o scot de tot din alimentație și să o înlocuiesc cu nectarinele când este sezonul lor. Singurul aliment, un condiment de fapt, la care nu m-aș fi gândit vreodată ca poate să dea intoleranță, a fost scorțișoara, pe care o folosesc destul de des în gătit, câteodată chiar în smoothies. Am însă o varietate mare de condimente pe care le ador și pe care le voi folosi în loc, precum cardamon, chimion, turmeric etc.

Ce beneficii are testul

În primul rând, poate diferenția intoleranțele active de cele pasive, ceea ce oferă o informație bună despre modul în care te-au afectat (sau nu) anumite alimente. Folosește o tehnologie nouă, pe care te poți baza, este ușor de folosit și are o acuratețe mare, de peste 98%, nefiind nevoie să te pregătești în vreun fel pentru test: poți mânca înainte, spre exemplu. Iar rezultatele sunt de înaltă precizie.

De ce ne-a plăcut

Datorită testului, ni s-a confirmat că nu avem probleme majore de intoleranță și că stilul nostru de viață cu o alimentație vegetariană, cu ingrediente proaspete și sănătoase este ceea ce ni se potrivește și așa vom continua să ne hrănim.

Este foarte important să te hrănești sănătos, dar și să îți placă ce mănânci. Însă, ideal este să știi ce se întâmplă și în interiorul tău și cum reacționează organismul la alimentația pe care i-o oferi. Câteodată nu este suficient să te lași influențat doar de gust sau cunoștințe. Un test ca acesta îți poate confirma care alimente sunt potrivite pentru tine.

 

Foto: Radu Enache, FRIENDS Studios