Italienii o iubesc, dar noi o ignorăm. Află de ce tu ar trebui să îi acorzi mai multă atenție. 

Anghinerea nu este tocmai leguma pe care să o gătești la fel de ușor sau de des precum cartoful, spre exemplu. Iar asta a transformat-o într-un aliment uneori ignorat sau subestimat. Noi îți povestim de ce este prietenoasă cu regimul tău sănătos, mai ales în sezonul acesta, când se cere a fi desemnată regina bucătăriei.

Are mulți antioxidanți. Când spui antioxidanți, te gândești, cu siguranță, la fructele de pădure, la ciocolata neagră sau la rodii. Dar anghinarea stă chiar mai bine decât precedentele la acest capitol, per porție. Iar antioxidanții te ajută, desigur, să ai un organism mai puternic.

Îți oferă necesarul de fibre. O porție medie, de aproximativ 120 de grame de anghinare, conține cam jumătate din aportul optim de fibre pentru o zi. Nu-i așa că devine interesant?

Te ajută să ai un stomac sănătos. Și nu numai datorită fibrelor despre care ai citit mai sus, ci și datorită faptului că ea conține substanţa activă bioflavonoida cinarină, care îmbunătățește echilibrului intestinal. În plus, mai conține și inulină, un prebiotic util pentru sănătatea florei stomacale.

Are puține calorii sau grăsimi. Dacă te interesează numărul de calorii sau de grăsimi din mâncarea ta, atunci anghinarea te va seduce, căci are un număr redus din ambele categorii. Mai precis, doar 47 de calorii la suta de grame și 0,15 grame grăsimi.

Conține vitamine și minerale esențiale. Anghinarea are folați, aproximativ 17% din necesarul zilnic, vitaminele C, A, E sau K, dar și minerale precum calciu, fier, magneziu, zinc, potasiu sau mangan, ceea ce o transformă într-o adevărată sursă de nutrimente necesare pentru o dietă sănătoasă.

Gătește-o!
În principiu, anghinarea trebuie fiartă în jur de 30 de minute, după ce ai tăiat vârfurile frunzelor cu un cuțit sau o foarfecă, iar apoi este gata de consumat, fie în salate, supe sau ca atare, asezonată cu condimentele preferate.  

 

 

Foto: http://www.oceanmist.com/