Uită de preparatele clasice. E momentul să le faci prietenilor tăi câteva propuneri curajoase în materie de gastronomie. Am selectat câteva alimentare care (cel mai probabil) nu au ajuns pe grătarul tău, dar este timpul să o facă.

Avocado

Acest fruct nu se consumă numai în salate ori în guacamole. Poate să se transforme într-o legumă și mai gustoasă, dacă îl pui pe grătar. Taie-l în două, scoate sâmburele și pune-l cu fața în jos, pe grătar. Nu îl lăsa prea mult, altfel va căpăta o consistență cleioasă. Îl poți consuma apoi cu un dressing de iaurt grecesc și verdețuri.

Pepene

Da, pepenele are o întrebuințare și în afara meniurilor pe care scrie "desert". De fapt, vei obține o gustare pe care nu vei ști exact unde să o încadrezi, cu un gust de-a dreptul special. Mai întâi îl stropești cu puțin ulei de măsline, îl lași pe grătar numai două sau trei minute, iar la sfârșit îi pui sare și suc de lămâie.

Salată verde

Ei bine, salata verde devine cu adevărat gustoasă abia când o pui pe grătar. După ce își lasă apa, capătă alt gust. Pune câteva frunze de salată pe grătar, lasă-le câteva minute și apoi aruncă-le în salata ta de legume.

Tofu

Poate că ai auzit și ai încercat "grilled cheese", atât de populară în alte țări și, totuși, atât de periculoasă pentru dietă, având multe grăsimi. Poți să o înlocuiești cu "grilled tofu", varianta sa mai light, însă la fel de bună. Taie tofu în felii nu foarte subțiri și lasă-le pe grătar în jur de cinci minute.

Cartofi dulci

Cum cartofii prăjiți nu sunt chiar prietenii siluetei tale, trebuie să treci la alternative. Noi ți-am recomanda direct cartofii dulci, bogați în fibre, betacaroten, vitamina E și multe altele. Taie-i în felii lungi și pune-i pe grătar. În 10-15 minute vei avea o gustare delicioasă.

Anghinare

Ai crede că anghinarea este amară și deloc atractivă la un grătar, nu? Însă pe grătar, ea devine de-a dreptul gustoasă. Mai întâi fierbe-le puțin, apoi taie-le în două și îndepărtează „straturile extra“. Unge-o cu ulei de măsline, adaugă sare, apoi las-o pe grătar, întorcând-o din când în când.

Conopidă

Aceasta nu se consumă numai în abur, ci și pe grătar. Taie-o în felii mai subțiri, unge-o cu puțin ulei de măsline și ține-o pe grătar 10 minute. La sfârșit, stropește-o cu lămâie și bucură-te de un gust extrem de bun!

Ananas

Ananasul se poate transforma într-un desert chiar și mai bun odată pus pe grătar. Taie ananasul în fâșii, pudrează-l cu scorțișoară și lasă-l câteva minute pe grătarul încins.

Smochine

Taie smochinele în două, unge-le cu puțin ulei, pune-le pe grătar și, când încep să se rumenească, adaugă brânză (Camembert, cu mucegai sau oricare îți place) și un strop de miere. Îți vei înnebuni musafirii.

Banane

Taie transversal o banană și pune-o pe grătar, cu fața în jos. După trei minute, este aproape gata. Îți mai rămâne să îi dai coaja jos, să o așezi pe o farfurie și să o "asezonezi" cu ce îți place, de la înghețată, până la fructe uscate.