De câte tipuri e, ce mușchi îți lucrează, unde și cum o poți practica – orice întrebare ai despre yoga, găsești răspunsul mai jos. Totul pentru ca tu să fii mai pregătit ca niciodată.

Ce este yoga?

Cunoscută în India de peste 5.000 de ani, yoga se bazează pe meditație ca o cale spre autocunoaștere, autocontrol, cultivarea compasiunii și a recunoștinței. Toate aceste comportamente duc la dezvoltarea echilibrului între minte și corp.
Partea fizică de posturi (asane) reprezintă doar o ramură dintre cele 8 care definesc yoga.

Câte tipuri de yoga sunt?

Hatha este cea mai cunoscută. Acest stil se referă la practica fizică prin posturi (asane), fiind creată pentru a alinia și calma corpul și mintea. Majoritatea stilurilor de yoga derivă din Hatha Yoga, cele mai cunoscute fiind Ashtanga, Vinyasa, Power, Iyengar și Bikram.

Ashtanga presupune o serie de posturi care se repetă, combinate cu tehnici de respirație. Această serie are șase stadii de dificultate în funcție de pregătirea practicantului.

Vinyasa provine din Ashtanga și include posturi puse într-o anumită ordină și executate în ritmul respirației; fiecărei respirații îi este asociată o postură.

Power Yoga presupune posturi practicate într-un ritm mai dinamic, intens.

Iyengar se diferențiază prin folosirea accesoriilor precum blocuri de yoga, perne, curele, scaune, pentru a ajuta corpul să aibă o aliniere optimă.

Bikram înseamnă o serie de 26 de posturi practicate într-o cameră încălzită la 40ºC.

Ce zone din corp se lucrează prin posturile de yoga?

Toate. Posturile din yoga vor activa brațele, spatele, abdomenul, fesierii, picioarele. Dar nu confunda yoga cu o clasă de clasică de group fitness. La o clasă de yoga nu contează competiția; înveți să te concentrezi pe ce faci tu și să îți asculți corpul.

Ce beneficii are pentru corp?

Posturile practicate regulat îmbunătățesc flexibilitatea și mobilitatea articulară, cresc forța, corectează postura.

Unde poți practica yoga?

Oriunde: acasă, într-un loc care te inspiră, în studiouri de yoga sau centre de fitness, sub atenta îndrumare a unui instructor de yoga. În World Class găsești clase de yoga în toate cluburile (de obicei Hatha, Asthanga și Vinyasa), iar în W Charles de Gaulle te așteaptă un sutdio special de yoga și clase de Daanasana.

Cine poate practica yoga?

Oricine, indiferent de vârstă sau sex. Trebuie doar să-ți dorești asta.

Poate fi practicată și de cei cu probleme de sănătate?

Yoga chiar îmbunătățește starea de sănătate și în unele cazuri ameliorează simptomele unei boli. Yoga este indicată pentru cei care suferă de diabet, hipertensiune, probleme cardiace.
Iar dacă suferi de artrită, yoga te ajută să-ți păstrezi flexibilitatea și forța, fără să pună presiune pe articulații.

Este yoga recomandată femeilor însărcinate?

În perioada sarcinii, yoga te poate ajută să te relaxezi și să te menții în formă. Trebuie doar să eviți posturile care necesită o arcuire mare a coloanei și pun presiune pe vertebre, dar asta cu siguranță îți va spune și profesorul.
Dacă nu ai mai practicat yoga și-ți dorești să începi acum, în perioada sarcinii, cel mai indicat ar fi să mergi la clase de yoga pentru gravide.

 

Alina Grecu este instructor de group fitness World Class și W by World Class și instructor certificat 200 Hr YTT acreditat Yoga Alliance