După luni bune de workaholism acut, cu greu poți să îți dezlipești mâna de telefon sau mintea de la mailuri și tabele. Însă aceste zile libere sunt un prilej bun ca să te aprovizionezi cu energie suficientă până la următoarea pauză. Iată cum:

Rupe rutina
Desertul pe post de mic dejun, dormit până târziu, mers la sala în miezul zilei, bilete la spectacolele de Crăciun – fă tot posibilul ca subconștientul tău să înțeleagă că a venit vremea unei pauze. Ritualurile zilnice de la birou sunt o importantă sursă de stres pe care trebuie să încerci să o înlături pe perioada vacanței. De altfel, conform Harward Business Review, faptul că rupi rutina zilnică îți poate spori creativitatea, deci te vei întoarce cu forțe proaspete la serviciu.

Petrece timp cu familia
Pentru că sărbătorile sunt un moment perfect să îți consolidezi relațiile, implică-ți familia în activități casnice sau ia-i cu ține la cumpărături. Nu doar că vă veți împărți munca, dar totul va fi mai distractiv și vă veți pune la curent cu noutățile din viața fiecăruia.

Ia o pauză de la tehnologie
Chiar dacă nu o poți face în totalitate, încearcă să îți controlezi interacțiunea cu tehnologia. Oprește notificările de pe telefon și stabilește-ți niște momente din zi în care să verifici update-urile. Urmărește e-mailurile doar dacă știi că trebuie să primești ceva important sau cu o periodicitate scăzută. Și nici nu îți pierde întreagă zi în fața televizorului. Chiar dacă e frig, te poți bucura de activități outdoor și de timp cu prietenii.

Evită excesele
Nu pierde majoritatea nopților petrecând doar pentru că nu trebuie să te trezești la prima oră a doua zi; astfel vei ajunge la finalul concediului mai epuizat decât l-ai început. Diversifică meniul și nu opta doar pentru mâncărurile tradiționale sau preparate cu care să te „răsfeți“, pentru că vei încheia vacanța cu un corp obosit și kilograme în plus. Consumă alcool cu moderație, ca să nu îți reduci calitatea somnului.

Lucrează cu timerul aproape
Dacă ți-e imposibil să nu lucrezi în vacanță, atunci fă-o într-un mod productiv, care să nu îți ocupe zile întregi. De exemplu, încearcă metoda pomodoro, care împarte intervalele de lucru în sesiuni de 25 de minute cu 5 minute pauză. Ea se bazează pe ideea că pauzele dese pot îmbunătăți agilitatea mentală, însă ai grijă să nu aduni prea multe astfel de sesiuni în aceeași zi.

Iar dacă urgențele nu îți ocupă prea mult timp și ai în plan un concediu departe de casă, atunci folosește timpul petrecut în aeroport, în avion sau în tren. Astfel, la destinație nu îți rămâne decât să te bucuri de peisaj.