Dacă mai aveai nevoie de încă un motiv să te apuci de yoga, ți-l dăm: te întinerește.

Cercetătorii Les Mills, cel mai mare furnizor de antrenamente din lume, au ajuns la concluzia că yoga te ajută să îți menții tinerețea. În cadrul unui studiu efectuat recent, au fost comparate două grupuri de persoane: unul care a făcut yoga, de două ori pe săptămână, timp de 12 săptămâni, și unul care și-a continuat vechile tipuri de antrenamente, pentru aceeași perioadă de timp. La final, practicanții de yoga au observat îmbunătățiri în ceea ce privește viteza de mișcare și de reacție. „Viteza de mișcare este un indicator important al vitalității, pe măsură ce evoluăm în vârstă, implicând coordonarea mai multor sisteme ale corpului“, explică Bryche Hastings, Head of Research Les Mills.

Iar boost-ul de vitalitate nu este singurul beneficiu adus de clasele de yoga. Un alt studiu semnat de Universitatea Roehampton din UK a demonstrat că o combinație între yoga, tai chi și Pilates poate reduce grăsimea, întărește forța spatelui, îmbunătățește flexibilitatea și calmează anxietatea.

Așadar, dacă vrei să te bucuri de vitalitate și energie, trece clasele de yoga în calendar. Iată cum să faci corect trei posturi esențiale:

Downward Dog
Poziția la care trebuie să ajungi când faci această asană ar trebui să fie de forma literei A. Încheieturile și călcâiele trebuie să fie la nivelul cel mai jos, iar coccisul la cel mai înalt nivel. Începe cu picioarele depărtate la marginea saltelei sau puțin mai late decât șoldurile.

Warrior 2
Flexează-ți picioarele astfel încât încheieturile să stea la nivelul gleznelor. Îndreaptă degetele de la piciorul stâng către peretele din stânga. Piciorul din dreapta ar trebui să fie îndreptat în față, iar scopul tău este să-ți îndrepți șoldurile în față. Îndoaie genunchiul stâng și asigură-te că se află exact deasupra gleznei, păstrându-ți piciorul stâng fixat. Întinde mâinile la nivel paralel cu solul și menține-le activate, păstrând omoplații coborâți și palmele îndreptate în jos. Trage-ți abdomenul și adu coccisul în jos. Întoarce capul către stânga și uită-te spre vârful degetelor. Inspiră, în timp ce îndoi piciorul din față și expiră, aducându-ți întreaga greutate pe ambele picioarele. Menține poziția pentru 5-10 respirații.

Half Lotus modificat
Din poziția șezut, prinde un picior și adu-l peste celălalt, așezându-l peste fluierul celuilalt picior, pentru a proteja glezna și călcâiul. Asigură-te că ambele șolduri sunt bine sunt bine așezate și ating solul pentru postura aceasta. Îndepărtează brațele de corp și trage stomacul (burta) spre coloană. Trage de șolduri în spate și apleacă-te în față (Hinge from the hip and tip forward) până când simți că îți întinzi încheieturile și fesele. Inspiră să extinzi coloana și expiră pentru a te întoarce. Menține postura timp de 5-10 respirații. 

Foto: Les Mills