Armando Lungu, antrenor World Class, îţi spune când şi cum e bine să te opreşti în timpul unui antrenament.

Fie că te antrenezi două ore sau doar 30 de minute, există, invariabil, momente în care simți că nu mai poți. Primul instinct ar fi să te așezi și te odihneşti, măcar un minut. Dar cât de corect este să faci asta? Ca să fim siguri că obţii cele mai bune rezultate de la antrenamentele tale, am dezbătut acest subiect cu Armando Lungu, antrenor personal şi instructor de fitness la World Class Health Academy Downtown.

Pauză. Da sau nu?
Desigur, ele sunt recomandate în timpul antrenamentelor, pentru a odihni organismul și musculatura.

Durata ideală a unei pauze:
Este dată de tipul antrenamentului și de obiectivul pe care îl are antrenamentul. De exemplu, dacă vrei să slăbești, pulsul trebuie menținut pe la 140-150 bpm, deci pauzele trebuie să fie scurte. În schimb, dacă vrei să pui masă musculară și faci antrenament cu greutăți mari, pauzele trebuie să fie mai mari, de circa 2-3 minute între exerciții.

Pericolul antrenamentelor fără pauze:
La fel ca și timpul de lucru, pauzele au un rol foarte important. Dacă nu te odihneşti atunci când simți că obosești foarte tare, riști să te accidentezi, riști să scadă nivelul glicemic și multe alte probleme mai grave.

Cea mai bună pauză:
Cea activă. Trebuie să te plimbi, să respiri și să te relaxezi până când pulsul scade și poți să o iei de la capăt. Niciodată să nu rămâi într-un loc în pauze și nici să nu stai jos sau rezemat de aparate.

Armando Lungu este instructor de fitness și antrenor personal la World Class. Îl găsești în aproape toate cluburile World Class: Health Academy Downtown, Health Academy at InCity, Fitness Center America House sau Fitness Center at Plaza Romania.