Cum te ajută practicile din yoga să obții succesul pe care ți-l dorești.

Poți să numeri câte gânduri diferite îți trec prin minte în doar 30 de minute? Poți să numeri toate imaginile diferite care se derulează în filmul creat constant de mintea ta pe durata unei zile? Realizezi cum mintea ta sare de la un gând la altul fără să se oprească?

Ca să îți poți controla mintea, trebuie să începi un test exercițiu foarte simplu. Închide ochii și stai într-o poziție confortabilă (ca cea din imagine, de exemplu). Acum concentrează-te asupra respirației, fără să încerci să o modifici în vreun fel. Trebuie doar să te focusezi pe ea și să numeri de la 50 la 1, fără să pierzi șirul. Dacă în acest timp îți vine în minte un alt gând acceptă-l fără judecăți, dar lasă-l să zboare rapid. Nu rămâne blocat pe el și nu îl urmări. Concentrează-te doar asupra respirației.

Folosește cea mai importantă resursă internă

Concentrarea este o putere imensă a minții, o poartă spre succes, pentru a atinge ce crezi că te ajută să ajungi la scopul fundamental al vieții, fericirea. Concentrarea este un pas mare, pe care oricine îl poate face pentru a-și clădi drumul spre succes.

În Yoga, acea stare a minții se numește Dharan sau Dharana și corespunde celei de-a șasea ramuri a Ashtanga Yoga a lui Patanjali, pregătind pentru următorul pas, meditația. Însă ține minte că meditația se desfășoară doar atunci când ești pregătit pentru ea. Trebuie să îți controlezi simțurile, să fii concentrat cu adevărat și pentru timp îndelungat. Abia apoi vei putea intra în starea meditativă.

Drumul spre fericire

Indiferent dacă vrei să meditezi sau nu, cel mai probabil ai un scop în viață, în acțiunile zilnice, la serviciu sau în familie. Toate acestea reprezintă, de fapt, drumul personal spre fericire.

Dar pentru a-ţi găsi calea, trebuie să exersezi cu lucruri practice şi uşor de abordat (atenţie, nu de efectuat!). De exemplu, să fii în stare să menții poziția Virabhadrasana, cea a luptătorului, pentru 10 minute, este o provocare pe care nu mulți și-o permit. Nu vei putea să faci asta, dacă ai o abordare prin ego. Totul se rezumă la a renunța la tensiunea inutilă pentru a menține acea Asana, să iubești acea „dulce durere“ care te ține treaz. Odată ce te bucuri de experiența tuturor tensiunilor, fiecare dintre ele va dispărea. Și atunci înțelegi că un este vorba despre păstrat, ci despre dat.

Disciplinează-ți mintea

Un profesor de Yoga bun te va ajuta să îți descoperi conexiunile, să te concentrezi pe dialogul pozitiv pe care corpul și mintea ta îl pot stabili prin exercițiu. Astfel, vei învăța să accepți negativul din jur și să îl anulezi mental.

Așa va veni și succesul tău în viață; pur și simplu. Concentrându-te pe valorile și scopurile corecte. Controlând mintea prin disciplină, zi după zi și antrenament după antrenament, vei descoperi că fericirea este acolo, în tine.