E timpul pentru o cură de vitaminizare, iar noi îți spunem ce, când și cum să folosești.

Vitamina C

Beneficii Te ajută să îți cureți organismul de toxine, deci ar fi perfectă pentru o cură de detoxifiere. În plus, un studiu al Universității din Michigan a demonstrat că vitamina C este vitală în evitarea bolilor de inimă și a a fecțiunilor cardiovasculare, dar și a cancerului si anemiei.

Unde o găsești Alimentele care îți oferă un aport considerabil de vitamina C sunt citricele (portocale, mandarine, lămâi). Însă, surprinzător, piperul roșu dulce este unul dintre cei mai buni furnizori de vitamina C.

Dozaj* Dacă îți iei necesarul de vitamina C din capsule, o medie de 80 de mg pe zi este suficientă.

Vitamina D

Beneficii Principalul beneficiu al acestei vitamine este că menține sănătatea oaselor. De asemenea, ea ajută în absorbția mineralelor precum fosforul și potasiul, care întăresc sistemul imunitar. Vitamina D este indicată și în prevenirea bolilor glandei tiroide și a diabetului.

Unde o găsești Alimentele care îți aduc un aport considerabil de vitamina D sunt somonul și laptele. Expunerea moderată la soare este un plus.

Dozaj Dacă preferi suplimentele de vitamina D, dozajul recomandat este de 15 mcg pe zi.

Vitamina A

Beneficii Foarte importantă pentru sistemul tău imunitar, te va ajuta în cazul alergiilor și al asteniilor de primăvară. În plus, îmbunătățește vederea, deoarece conține beta-caroten. Vitamina A este implicată în producerea de anticorpi și stimulează sinteza de colagen la nivelul dermului.

Unde o găsești În alimente precum morcov, paprika, piper sau cartofi dulci.

Dozaj Doza zilnică suficientă de vitamina A este de aproximativ 800 mcg.

Vitamina B12

Beneficii Astenia de primăvară și starea de oboseală au un inamic important în vitamina B12, care te ajută să îți întărești sistemul nervos și stimulează crearea de globule roșii. O deficiență de vitamina B12 poate cauza anemie, depresii și poate afecta sistemul nervos central.

Unde o găsești Pentru a crește aportul de vitamina B12, include în planul tău alimentar fructele de mare, precum scoicile și caracatița, și ficatul de vită.

Dozaj Necesarul zilnic de vitamina B12 este de 2,4 mcg, în cazul adulților.

Vitamina B6

Beneficii Accelerează metabolizarea alimentelor, corpul tău fiind mai eficient în arderile calorice. În plus, ajută la stabilizarea zahărului în sânge, prevenind bolile cardiovasculare.

Unde o găsești Alimentele cu un conținut ridicat de vitamina B6 sunt peștele, puiul și năutul.

Dozaj Este recomandat un aport zilnic de 1,3 mg de vitamina B6.

*Dozele sunt aproximative și variază în funcție de diverși factori – greutate, vârstă, stare de sănătate etc. Înainte să iei vreun supliment, discută cu medicul tău de familie. 

Articolul a fost realizat cu ajutorul dr. Narcisa Puescu, medic de familie.