Cum să descoperi un oraş nou în cea mai interesantă cursă făcută vreodată.

De când am văzut filmul lui Woody Allen, Din dragoste pentru Roma, eu şi Marek, iubitul meu, am decis ca Roma trebuie să fie următoarea noastră destinaţie de vacanţă. Alergători pasionaţi, nici nu ne-am imaginat că am putea petrece o vacanță fără sesiunea noastră de jogging și, în plus, Marek avea de respectat o tradiţie: în fiecare an, de ziua lui, trebuie să alerge noua vârstă în kilometri. Ei bine, exact asta s-a întâmplat anul trecut în Roma, într-o zi toridă de vară, în plin sezon turistic.

Harta

Planul nostru? Să alergăm 30 de kilometri şi să vedem în drumul nostru și cele mai importante atracții turistice. Cum în Roma temperaturile cresc rapid, am început cursa încă de dimineaţă. La 5:30 deja luam un mic dejun rapid și ne pregăteam bagajul – aparatul de fotografiat, apa şi câteva batoane care să ne dea energie. 

Prima oprire: Castelul Sant'Angelo, aproape de râul Tiber, unde am prins răsăritul și de unde am pornit către inima oraşului vechi. Ne-am oprit apoi în Piazza Navona, la Pantheon și să bem apă de la fântânile din oraș. Surpriza dimineții: la 7, la Fontana di Trevi eram doar noi şi un alt cuplu de alergători canadieni.

Următorul obiectiv: Villa Borghese, aflată deasupra Colinei Pinciane, un loc de unde poți admira panorama orașului. Ajunși aici ne-am dat seama că am parcurs abia o treime din distanţă, așa că am pornit din nou la drum. Am trecut fără oprire peste Treptele Spaniole și prin Piazza Venezia pentru a ajunge cât mai repede la Colosseum înainte ca mulțimile de turiști să-și facă apariția. Am traversat apoi câteva străzi aglomerate pentru a ajunge în liniştita zonă Trastevere, un cartier boem, recunoscut pentru puburile şi restaurantele lui tradiţionale, și am urcat colina Gianicolo, unde ne-am oprit în piaţa Guiseppe Garibaldi pentru primul snack după 20 de kilometri.

Ultimii 10 kilometri: proba de foc. Apa se terminase, soarele începuse să ardă, iar noi trebuia să ajungem la Vatican până la ora 9. Am mai alergat câţiva kilometri de-a lungul râului Tiber și am ajuns apoi în fața Bazilicii Sfântul Petru. Kilometrul 29 şi doar câteva minute până la hotel și deja îmi simţeam picioarele grele de la suprafaţa dură de alergare și cele trei ore de efort susținut. Însă faptul că am explorat orașul alergând a fost cea mai bună idee, așa că am încheiat maratonul cu multă bucurie.

 Nike+

Timp total: 3:10:52
Distanţă totală: 30 km
Ritm mediu: 6,21km/h