Cu siguranță modalitatea în care le consumi te ajută să obții mai multe substanțe benefice pentru corp. Însă, e posibil ca aceasta să nu fie cea pe care o bănuiești.

Studiile făcute până acum nu au dat prea multă atenție acestui aspect, deci efectele pozitive s-au observat atât cu oleaginoasele crude, cât și cu cele prăjite. Un profesor de Științe ale Alimentației de la Universitatea Cornell, Rui Hai Liu, consideră că starea acestora nu face nicio diferență. Ceea ce este foarte plauzibil, din moment ce nu multe nutrimente sunt termosensibile (prin gătire, nu mai sunt asimilate de organism), în timp ce altele, prin preparare termică, devin chiar mai asimilabile (toate macronutrimentele, licopenul, carotenoizii etc.).

În schimb, pentru a obține maximum de substanțe benefice din oleaginoase, există un alt mod de a le prepara: lăsarea la înmuiat peste noapte în apă cu puțină sare. Acest procedeu reduce mult cantitățile de antinutrimente din nuci și alune și face mineralele și proteinele mult mai asimilabile decât atunci când sunt consumate crude.

Reține că majoritatea semințelor în stare crudă (oleaginoase, cereale, leguminoase) conțin cantități mari de acid fitic și inhibitori enzimatici, acele antinutrimente menționate mai sus. Acidul fitic oprește asimilarea mineralelor și nu este distrus prin gătire, iar ceilalți, care pot fi reduși prin gătire, opresc asimilarea proteinelor din oleaginoase.

Atenție și la cantități

Știi bine că oleaginoasele au proprietăți benefice pentru sănătate. Foarte multe studii au observat efecte importante ale nucilor și migdalelor în prevenirea afecțiunilor cardiovasculare și în reducerea mortalității. În plus, nucile de Brazilia conțin foarte mult seleniu, iar arahidele pot avea la fel de mult resveratrol precum strugurii negri etc.

Trebuie totuși să ai mare grijă la cantitățile în care le consumi. Oleaginoasele au în medie 600 calorii la suta de grame, adică circa o treime din necesarul zilnic al unei femei cu o greutate medie, ceea ce înseamnă că prea multe pot adăuga, în timp, câteva kilograme bune, chiar dacă dieta ta este sănătoasă și echilibrată.

 

Vlad Padina este antrenor personal la World Class Fitness Center at Plaza România.