Schiatul este un sport solicitant, deoarece îți folosește toate grupele musculare. Dar este esențial să ai picioare puternice.

Începe cu exercițiile de bază

Ca să-ți lucrezi partea inferioară a corpului efectuează fandări laterale, genuflexiuni pe un singur picior sau cu haltera deasupra umerilor. Cvadricepsul femural, unul dintre mușchii tonifiați cu aceste exerciții, este intens folosit pentru menținerea poziției și, în plus, îți protejează genunchii.

Sunt necesare și mișcările pentru abductori și adductori – mușchii interni ai coapsei te ajută să ții schiurile apropiate, iar de cei externi ai nevoie în special la viraje.

Bonus: abdomene și exerciții cardio

Zona mediană a corpului, bine lucrată, este importantă în postură și echilibru. Pentru abdominali mai puternici, pe lângă alte exerciții deja cunoscute, fă „bicicleta“: stai pe spate cu mâinile împreunate sub ceafă, ridică picioarele ușor flexate și mișcă-le ca și când ai pedala.

La fel de important ca cele de mai sus este și antrenamentul cardio. El reprezintă, de fapt, pregătirea de bază. Astfel de ședințe lucrate la intensitate mare îți pregătesc inima și plămânii pentru solicitările pe care le-ai putea întâlni pe munte. Antrenează-te măcar 30 de minute, de cel puțin trei ori pe săptămână. Aleargă în aer liber, fă ciclism, patinaj sau orice alege orice alt tip de antrenament cardio pe care îl preferi.

Nu uita nici de stretching, deoarece flexibilitatea înseamnă siguranță pe zăpadă.

Rareș Ghiricociu este personal trainer la World Class Jolie Ville și multiplu medaliat la concursuri internaționale de schi.