Oricâte beneficii ar aduce genuflexiunile cu greutăți, acestea sunt foarte solicitante pentru zona lombară și genunchi. Dacă te confrunți cu probleme în aceste zone, renunță la ele. Exercițiile de mai jos sunt la fel de eficiente.

Genuflexiuni libere pe BOSU
Pe lângă grupa principală de mușchi, acest exercițiu lucrează și mușchii stabilizatori. Astfel, vei lucra și grupele musculare mai mici care au funcție în echilibru, îmbunătățind forța în zonă respectivă și prevenind o posibilă accidentare a grupei principale de mușchi.

Îndreptări cu picioarele drepte
Acestea sunt un exercițiu excelent și deseori neglijat pentru extensia șoldurilor. Îndreptările lucrează mușchii fesieri și aductori și poate fi făcut și doar cu greutatea corpului. Cum majoritatea exercițiilor pentru picioare se concentrează pe coapse (genuflexiuni, presă), acest exercițiu te va ajuta să eviți dezechilibrele musculare.

Genuflexiuni la TRX
Este cea mai sigură variantă de genuflexiuni, avantajul acestui exercițiu fiind că se poate ajusta intensitatea folosindu-te de brațe – te poți ține de spalier, de exemplu.

Genuflexiuni cu benzi de rezistență
Și pentru efectuarea lor poți regla ușor intensitatea, în funcție de poziționarea brațelor și a picioarelor. Exercițiul este mai intens, dacă brațele sunt poziționate lângă umeri și picioarele mai depărtate sau mai ușor, cu brațele pe lângă corp și picioarele mai apropiate.

Dar nu uita, orice exercițiu sau variantă de execuție ai alege, primordială este forma corectă. Acesta este principalul lucru care te va ține departe de accidentări, deci nu compromite forma pentru intensitate.

 

Cezar Cristian este antrenor personal W Charles de Gaulle.