Dacă vrei să te antrenezi afară chiar şi la temperaturi scăzute, trebuie să ţii cont de câteva elemente cheie.

Cel mai important aspect atunci când mergi la alergat iarna este să alegi echipamentul corect. Trebuie să îţi compui ţinuta din piese dintr-un material potrivit, nu să foloseşti prea multe straturi pentru a-ți ține de cald. Pantofii de alergat şi şosetele groase, înalte, sunt obligatorii, pentru că îţi vor menţine picioarele calde şi te vor feri de accidentări şi inflamaţii ale tendoanelor.

Nu uita nici de echipamentul adiţional și nu ieși din casă fără mănuşi călduroase pentru alergat, neck warmer-ul și Balaclava.

Iată pe ce trebuie să îți bazezi alegerile atunci când îți completezi outfitul de iarnă.

Pantofii

Încălțămintea reprezintă cel mai important element al echipamentului de alergare, de aceea nu ar trebui să faci economii atunci când îi cumperi. Sunt o investiţie utilă, ei fiind cei care te vor feri de accidentări şi îţi vor menţine confortul. 

Mergi într-un magazin specializat, unde să ţi se recomande perechea potrivită. Asigură-te că vânzătorul a luat în considerare forma piciorului tău şi arcuirea labei, pentru a determina exact ce ai nevoie. Lungimea tălpii este şi ea extrem de importantă, mai ales în contextul în care pantofii de alergat trebuie să fie cu jumătate de număr, poate chiar un număr mai mari decât cei de stradă.

Pentru condiții extreme, zăpadă, temperaturi extrem de joase, caută pantofi rezistenţi la apă, cu membrană Gore-Tex.

Alegerea pantofilor de alergat nu trebuie să se bazeze pe culoare şi stil. Doar pentru că sunt drăguţi nu înseamnă că sunt şi cei mai potriviţi pentru tine. Eu am trei modele preferate în care mă antrenez şi pe care le recomand. Pentru alergările obişnuite, preferaţii mei sunt Nike LunarGlide+ 5, iar pentru cele în sală sau afară, Nike Free 5.0. În cazul antrenamentelor pe bandă, îţi recomand Nike Zoom Wildhorse.

Pantalonii şi bluzele

Evită echipamentul din bumbac. Alege în locul lor şosete, bluze şi pantaloni din materiale „tehnice“, care menţin transpiraţia şi umezeala departe de corp. În plus, sunt uşoare şi previn iritaţiile şi frecarea; iarna țin de cald, iar vara menţin o stare de răcoare.

Lenjeria

Acesta este un punct extrem de important mai ales în cazul femeilor. Doamnelor, indiferent de cât de mult sau puțin alergați, alegeți sutienul potrivit, care să ofere susţinere, să se potrivească perfect şi să absoarbă transpiraţia. 

Căciula

Balaclavca este un element important al echipamentului unui alergător, pentru că oferă protecţie completă. Ce este ea? Cunoscută drept mască de sky, balaclavca îţi protejează tot capul, uneori lăsându-ţi doar ochii la vedere.

Echipamentul reflectorizant

Dacă alergi în zone întunecoase, este vital să porţi elemente care îţi asigură vizibilitatea. Alege o vestă reflectorizantă sau o lanternă cu led care clipeşte. 

Credit foto: Nike