Odată cu Sărbătorile de iarnă programul tău se complică. Trebuie să cauți cadouri, să muncești, chiar peste program, și să mai ajungi și acasă. Nu mai ai timp de antrenamente? Încearcă unul nocturn și bucură-te de beneficii:

Nu e aglomerat
Costul de a te duce la o oră relativ normală pentru toată lumea la sală e că vei face cu schimbul la aparate. De asemenea, dacă sunt multe persoane, s-ar putea să nu te simți foarte confortabil, mai ales dacă ești începător. După 21.30 majoritatea oamenilor își vor fi terminat rutina lor, așa că vei avea loc pe benzi, pe biciclete, la aparate sau la piscină. Bucură-te de singurătate și de posibilitatea de a alege orice aparat vrei.

Te calmează după o zi stresantă
Cel mai probabil îți începi ziua cu un mic dejun asezonat de agenda zilei și răspuns la e-mail-uri. În trafic sau în metrou faci același lucru, iar la birou stai până seara târziu. Dacă tu îmi spui că nu ești stresat, ar trebui să te duci la un control, pentru că gradul tău de rezistență e prea mare. Ce soluție mai bună pentru a scăpa de stres există decât să tragi cât poți de mușchii tăi sau să faci o oră serioasă de cardio? Și când altcândva, dacă nu pe la 10-11 seara, atunci când majoritatea sălilor World Class sunt încă deschise. Pune-ți căștile în urechi și restul va veni de la sine.

Dormi mai bine
Nu putem să o spunem de suficiente ori, dar dacă te antrenezi seara, dormi mai bine. Surprinzător, atunci când faci sport chiar înainte de culcare nu vei dormi mai rău, ci din contră. Fundația Națională a Somnului din Statele Unite (da, există așa ceva și vrem să-i cunoaștem pe cei responsabili) a realizat un studiu printre cei care se duc la sală seara sau noaptea și a concluzionat că odihna e mai bună. În plus, după antrenament, organismul intră într-un proces treptat de răcire, care culminează cu momentul somnului, ceea ce te va face să adormi mai rapid. Dar, până la urmă, totul ține de tine. Dacă ai făcut mișcare seara și ți-a fost greu să adormi, e clar că programul ăsta nu e de tine.

Poți să combini exercițiile cu joggingul
Dacă ai 30 de minute la dispoziție să te duci la sală pe la 10-11 noaptea, profită de vremea încă bună și lasă mașina acasă. În locul stretchingului de după sală poți să te duci acasă în alergare ușoară. Nu te forța prea tare, nu lua foarte multe lucruri (un ghiozdan mic cu cele necesare e arhisuficient) și bucură-te de cele 10-15 minute până la apartamentul tău.

Depui masă musculară
După ce ai fost la sală, prepară-ți un shake de proteine înainte de a te duce la duș. Iar odată ce ajungi acasă, chiar dacă e târziu, mănâncă o masă cu carbohidrați cu ardere lentă, cum ar fi pastele sau orezul, dar și proteine, ca puiul sau vita. Relaxează-te și mergi la somn, atunci când hormonul de creștere își va face simțită prezența.