Prima și cea mai importantă regulă de care trebuie să ții cont: cu cât mai puține ingrediente, cu atât mai bine. Dar mai sunt alte câteva caracteristici care te vor ajuta să faci cea mai bună alegere pentru corpul tău.

3 ingrediente de bază. Un iaurt natural are trei ingrediente de bază: lapte și două bacterii vii și esențiale (Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus thermophilus). Laptele praf, zahărul sau ingrediente pe care nici măcar nu știi să le citești nu ar trebui să fie pe etichetă. 

Iaurt simplu. Dacă îl vrei cu fructe, taie tu câteva bucăți din produsul preferat și adaugă-le. Cel din comerț, gata preparat, conține mult zahăr și coloranți.

Procent de grăsime peste 1%. De fapt, acest procent ar trebui să varieze între 1 și 5% (ideal 1-2%). De cele mai multe ori, iaurturile fără grăsimi au în compoziție au o cantitate mare de zahăr.

Minimum 15 mg calciu/100 g. Cantitatea de calciu (Ca) ar trebui să depășească acest procent. Doar iaurtul este unul dintre principalele surse de calciu, nu?

Termen de valabilitate scurt. Acesta este unul dintre cele mai bune indicii pentru calitatea iaurtului tău. Cu cât produsul are un termen de valabilitate mai mic, cu atât este mai sănătos.

 

Alexandru Codarcea este antrenor personal la W Charles de Gaulle.