O postură deficitată îți poate afecta sănătatea. Află cum să te autoevaluezi și ce măsuri să iei.

Privește-te în oglindă

Acesta este un prim pas spre evaluare. Observă dacă ai umerii poziţionaţi la acelaşi nivel. În caz că sunt asimetrici, s-ar putea să ai o atitudine scoliotică dreaptă sau stângă, în funcţie de asimetrie. Apoi, privește-te din profil şi observă dacă ai mai accentuată curbura lombară – este un semn că te confrunți cu o problemă de postură la nivelul coloanei lombare şi al bazinului. O accentuare a curburii cifotice la nivelul coloanei toracale, combinată cu umerii în V (cei aduşi în faţă) indică o problemă de postură la nivelul coloanei toracale şi al coloanei cervicale, precum şi o instabilitate la nivelul omoplaților.

Dar, ca să te autoevaluezi corect din profil, urmărește linia de la nivelul umărului şi pe cea a șoldului: aceasta trebuie să fie dreaptă. Dacă este asimetrică, este posibil să ai o problemă de postură mai complexă, care poate implica tot corpul: de la bazin la întreaga coloană (lombară, toracală, cervicală) și până la umeri.

Mergi la un specialist

În orice caz, dacă observi o asimetrie la nivelul corpului, ar fi bine să mergi la un specialist, pentru investigaţii suplimentare. La noi la clinică, de exemplu, se efectuează o evaluare musculo-scheletală înainte de fiecare tratament.

Evaluarea propriu-zisă a aparatului locomotor presupune testarea articulațiilor și a musculaturii. De asemenea, evaluarea este urmată şi de o primă şedinţă de tratament, astfel încât pacienţii să aibă o viziune clară asupra întregului proces de recuperare. Un program de recuperare pentru un aliniament defectuos include gimnastică medicală şi proceduri de fizioterapie. Exerciţiile fizice sunt concepute astfel încât să întărească musculatura şi să corecteze problemele de postură. Nu uita că un aliniament incorect al corpului duce în timp la afecţiuni ale coloanei vertebrale sau agravarea celor existente.

Gelu Cosma este kinetoterapeut și managerul clinicii de recuperare sportivă și medicală Kinetic Sport & Medicine.