Aparatul de vâslit poate fi cu ușurință folosit pentru un antrenament complex, care îți va lucra tot corpul, te va face mai puternic și mai rezistent.

Unii îi zic rowing machine, alții aparat de vâslit, iar pentru alții este ergometru – oricum i-ai spune acest aparat cardio a fost folosit inițial în pregătirea canotorilor, iar ulterior a fost preluat, adaptat și introdus în sălile de fitness. El lucrează în principal sistemul cardiovascular, dar implică activ aproape toți mușchii.

Stabilește-ți obiectivele

Și mă refer la unele extrem de concrete, de genul: „Vreau să «vâslesc» cu viteza x“. Acesta este cel mai important element atunci când începi antrenamentele la aparatul de vâslit, deoarece ce vei face se stabilește în funcție de obiectivele tale. De exemplu, dacă țelul tău este să scoți un anumit timp, trebuie să îți fixezi o distanță (1.000 de metri) și să încerci să o parcurgi în cel mai scurt timp, monitorizând permanent timpul obținut.
O altă variantă de antrenament este să vâslești 20-30 de minute, păstrând o viteză constantă – acest antrenament de intensitate medie este foarte bun pentru arderea grăsimilor spre deosebire de primul exemplu care ajută la mărirea capacității de efort.
Aparatul de vâslit mai poate fi folosit și ca exercițiu de încălzire (5-10 minute la intensitate medie) înaintea antrenamentelor de forță/funcționale, fiind mai eficient decât bicicleta eliptică.

Bogdan Andrei este antrenor personal în World Class at The Grand.