Timpi mai buni și articulații sănătoase? Începe-ți fiecare antrenament de alergare cu aceste trei mișcări.

Încălzirea, fie generală, fie specifică, pregătește corpul pentru alergarea și efortul care vor urma şi reduce considerabil riscul de accidentări. Cea generală, care include mişcări în toate planurile, vizează sistemul muscular şi osos, cu toate articulaţiile. Încălzirea specifică este gândită special pentru a pregăti zonele cele mai solicitate în antrenament.

Iată care sunt, în cazul alergării, cele mai bune mişcări de încălzire:

1. Joc de glezne. În acest fel, impactul din alergare uşoară se realizează pe vârf, apoi pe călcâi. În plus, vei încălzi gleznele şi vei creşte frecvenţa cardiacă şi pe cea respiratorie. Poți face această mișcare timp de 10 minute, însă estimarea depinde, de fapt, de condiția ta fizică.

2. Fandări cu păşire. Fă un pas mare din mers, îndoind genunchiul din faţă la 90 de grade; ai grijă ca acesta să nu depășească linia degetelor. Fandările sunt perfecte ca să încălzești simultan genunchii şi musculatura coapselor. Pășește de cel puțin 10 ori cu fiecare picior.

3. Alergare ușoară și flotări. Numără zece paşi din alegare uşoară, apoi fă zece flotări. Repetă de trei ori! Vei încălzi trenul superior și vei adapta frecvenţa cardiacă la intensitatea antrenamentului care urmează. Dacă alergarea va fi mai intensă, renunță la flotări și fă cinci burpees.

Alex Filimon este instructor de fitness şi antrenor personal în World Class Fitness Center America House.