Răspunsul e simplu: amândouă, dar combinate. Însă hai să vedem ce beneficii are fiecare și cum ar fi indicat să le combini pentru rezultate optime.

Antrenamentele cardio

Există multe variante de a face antrenamente cardio, de la cele mai simple cum ar fi mers rapid (power walking) sau alergare, până la cele care implică aparate cum ar fi bicicleta, cross trainer, aparatul de vâslit etc. Însă doar două moduri: cardio la intensitate mare (cum ar fi sprinturile) sau mică. Primul este un exercițiu anaerob, pentru că nu folosește oxigenul ca sursă de energie, ci glucoza, și este răspunzător de acumularea de acid lactic în mușchi. Cel de-al doilea, de intensitate mică, este aerob pentru că folosește oxigenul ca sursă de energie.

Eficiența lor în ceea ce privește arderea grăsimii ține de modul în care cele două influențează sistemul de refacere a organismului după efort. După antrenamentele cardio de intensitate mare, organismul lucrează să refacă datoria de oxigen în următoarele 24 de ore, metabolismul este mai activ și consumă calorii, în timp ce antrenamentele de intensitate mică nu influențează pe termen lung refacerea postefort. Deci, dintre cele două, cele mai eficiente sunt cele de intensitate mare, dar pentru a atinge acest nivel de intensitate, sunt necesare eforturi foarte mari și greu de atins (cel puțin pentru începători).

Antrenamentele de forță

Acestea sunt cele mai eficiente când vine vorba de arderea grăsimii, deoarece influențează cel mai mult sistemul de refacere a organismului după efort. Așadar, metabolismul este mult mai activ în următoarele 24-36 de ore. Un alt avantaj este că vei câștiga masă musculară, ceea ce îți va spori metabolismul și va ajuta la o mai bună ,"gestionare" a grăsimilor pe parcursul zilei.

Un alt avantaj al antrenamentelor de forță este că implică toate grupele musculare, în timp ce antrenamentele cardio se orientează mai mult spre membrele inferioare. Pe lângă asta, antrenamentele de forță sunt mult mai variate, distractive și interactive!

Combină-le!

În concluzie, putem spune că exercițiile de forță sunt mai eficiente în pierderea grăsimii decât cele cardio, dar antrenamentul tău poate avea un randament mai mare dacă le combini.

Poți începe cu exerciții de forță timp de 40-45 minute și poți încheia cu o sesiune de 5-10 minute de cardio la intensitate ridicată. O altă variantă este să te antrenezi cu programe de tip HIIT – high intesity interval trening, cum sunt clasele de Grit de la World Class. Acestea durează de obicei 30 de minute și sunt un mix perfect de cardio și forță, care pe lângă arderile calorice foarte mari, cresc forța și viteza. Nu uita însă că toate acestea sunt în zadar fără un stil de viață echilibrat și o dietă adecvată scopului tău.

 

Emil Peptea este antrenor personal la World Class At The Grand.